Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions es van incrementar en un 29,6% durant el mes de juny


Escrit per: 
Redacció


Lleu recuperació de les importacions el mes de juny. Almenys així ho constaten les dades oficials facilitades del ministeri de Finances, que quantifiquen l’entrada de mercaderies en 96.423.515 euros. Aquesta xifra suposa un increment del 29,6% respecte al maig, en què es van comptabilitzar unes importacions per valor de 78.373.528 euros.

Les xifres del juny, tot i ser superiors a les del maig, continuen sent inferiors quant a la variació interanual, amb una disminució de les importacions del 4,7%. Un efecte similar es pot constatar si es compara l’acumulat d’aquests primers sis mesos amb els mateixos mesos del 2008, en què hi ha hagut un descens de 15,8 punts.
Tot i això, els tècnics del Govern indiquen que les xifres s’estan recuperant “de manera gradual”, gràcies sobretot a les importacions fetes en els capítols relacionats amb la joieria, l’electrònica de consum, els articles farmacèutics i perfumeria i cosmètica. De fet, la variació acumulada s’ha reduït 2,2 punts del maig al juny, i és que en els primers cinc mesos d’aquest exercici la variació en negatiu es va situar en el 18 per cent.
De la mateixa manera, també s’observa una lleugera recuperació en la variació acumulada dels darrers dotze mesos, que si el mes de maig era de l’11,6% a finals de juny va caure a l’11,2%. El principal culpable d’aquest descens en la variació acumulada són els combustibles, ja que tot i que per la frontera van entrar quantitats similars a les de l’any passat, el preu és notablement inferior. Tot i això, hi ha diferents capítols que permeten aquesta dèbil recuperació, que són els relacionats amb la beguda i el tabac, l’electrònica i la indústria.

Variacions per grups
Desglossant les dades per grups, el dels combustibles és el capítol que pateix la reducció més elevada, en més de sis punts. Tot i ser l’únic capítol que està en xifres positives des de l’inici d’any, el fet que el preu del cru estigui a la baixa provoca aquesta disminució constant.
L’alimentació i el grup de vestit i calçats continuen sent dos dels grups que continuen reduint el seu valor en les importacions. D’altra banda, molts són els capítols que van remuntar les importacions en el darrer mes. Cal destacar, per exemple, les begudes i el tabac, que després de mesos de caiguda lliure s’han recuperat mínimament.
El Govern destaca també el comportament erràtic que tenen els capítols de perfumeria i farmàcia, que tot i recuperar-se continuen amb uns números irregulars mes rere mes. El transport també s’ha recuperat, conjuntament amb la construcció i la joieria, que millora unes dècimes.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic