Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions positives al mes de juliol trenquen la tendència baixista


Escrit per: 
Redacció

El valor brut de les importacions del juliol va ser de 97,42 milions d’euros, i això situa la tendència mensual en un 1,1% mentre que la interanual registra una davallada d’un -4,9%.

Així doncs, es trenca la tendència baixista que es va començar a observar a l’inici d’aquest any, segons el departament d’Estadística. A més, cal destacar que les exportacions es xifren en 4,92 milions, amb una tendència mensual negativa (-3,6%) i una tendència interanual que disminueix un -10,1%.
La importació de combustibles es manté en un registre positiu, la tendència interanual és del +9,7% i la mensual, d’un 0,5%, situant-se aquest cop molt propera a la del maig (10,57 milions d’euros), tot i haver registrat al juny (-4,3%) una forta davallada, 8,6 milions d’euros.
El grup begudes i tabac presenta una tendència interanual del +13,5%, mantenint una tendència sensiblement alcista durant els últims anys.
La resta de grups, per contra, presenten davallades interanuals entre moderades i significatives. Alimentació, farmàcia-perfumeria i vestit i calçat representen un 39,5% de les importacions totals, i en presentar una volatilitat de preus més baixa són els que sostenen la tendència en un sentit o en l’altre. Per al juliol presenten una tendència mensual entre el 0,2% i el 2,2%. Com en els mesos precedents, al juliol continuen registrant variacions interanuals negatives, un -2,7%, -9,9% i -4,5% respectivament.
Contribuint a aquesta tendència baixista, joieria presenta una tendència interanual negativa d’un -0,2%, mentre que va evolucionar positivament al llarg de l’any anterior.
Construcció i electrònica continuen en el context de tendència baixista que s’observa des de fa tres anys. Al juliol registren diferencials interanuals del -20,5% i el -8,3% respectivament. El grup transport davalla un significatiu -23,8%.
Tal com destaquen des d’Estadística, durant la major part del 2011 la tendència va evolucionar en llindars superiors als de l’any precedent i durant la primera meitat d’aquell any s’observa una evolució a la baixa fins a l’estiu, moment en què s’estabilitza tot disminuint lleugerament fins al final del 2011. A partir d’aquest any la tendència disminueix sensiblement els primers cinc mesos i és a partir del mes de maig i fins al mes de juliol que s’observa un petit repunt en la tendència de les importacions en valor.
Les exportacions es xifren en 4,9 milions, amb una tendència mensual negativa (-3,6%) i una tendència interanual que davalla un -10,1%. Amb les dades del juliol continua la tònica d’evolució baixista que tenen les exportacions aquest any.
La caiguda de la tendència mensual al juliol i la interanual té com a causa principal la davallada en l’exportació del grup transport, que suposa el 22% del total exportat, tot i la lleugera tendència alcista (1,6%) mensual que ha experimentat aquest grup. El grup electrònica també registra una davallada de la tendència interanual, un -35,2%. Per contra, joieria, amb un 25,1% del total exportat, i vestit i calçat, amb un 9,5%, presenten les tendències mensuals i interanuals en positiu.

D'altra banda, la importació de carburants durant el mes de juliol va ser de  13,8 milions de litres. Amb aquesta xifra la tendència mensual se situa en un +0,9% i la interanual registra un augment del +2,1%. Es trenca així la tendència interanual negativa que s’anava observant des de feia un any i mig, que ha esdevingut positiva durant aquest últim trimestre, segons Estadística. El gasoil de locomoció continua sent el carburant que més s’importa, representant el 68% de la importació total de carburant, amb una tendència interanual negativa del -2,1%, mantinguda els darrers tres mesos. La importació de gasolina es manté a la baixa en termes interanuals en un -3,7%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic