Diari digital d'Andorra Bondia
Un camió transportant turismes.
Un camió transportant turismes.

Les matriculacions de vehicles cauen un 12,6% el 2023


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Les matriculacions de vehicles durant l’any 2023 han estat 4.041, un -12,6% en comparació amb l’any anterior, en el què es van matricular 4.626 vehicles. “Camions i camionetes” mostra una variació positiva de 42 unitats (+11,4%). La resta de categories mostren variacions negatives: “Turismes” de -470 unitats (-15,3%), “Motocicletes i ciclomotors” de -89 unitats (-8,8%) i “Altres” de -68 unitats (-41,0%). Així es detalla en una nota de premsa publicada aquest dilluns pel departament d'Estadística.

Des de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), el seu president, Carles Sansa, explicava les dades per “diversos factors”. Pel que fa a l’augment de les matriculacions dels vehicles industrials, va comentar que el 2023 es van concessionar noves línies de transport públic, fet que han dut les empreses de transport de passatgers a renovar i ampliar les seves flotes, però també el “moment dolç” que viu el sector de la construcció ha afavorit la renovació del parc mòbil de constructores, industrials i de transportistes. Pel que fa a la davallada de les matriculacions de la resta de vehicles, Sansa va apuntar a l’encariment de preus, al fet que no s’hagi recuperat la “normalitat” en l’entrega dels automòbils després de la pandèmia de Covid, i que “l’allau de nous residents s’ha calmat”, entre altres factors.

En definitiva, al seu parer les dades de matriculacions han experimentat una “correcció” adaptant-se “a la realitat del país” després dels alts i baixos derivats de la crisi sanitària iniciada el 2020. Així mateix, Sansa va explicar que els vehicles “més venuts” han estat els de gamma mitjana i alta, mentre que la classe mitjana “ha estat la més penalitzada”, i per tant els vehicles de gamma més baixa s’han venut menys.

Per tipus d'energia, cal destacar la disminució de matriculacions en els vehicles de “Gasolina” amb -314 vehicles (-12,1%) i els vehicles de “Gasoil” amb -185 vehicles (-20,1%), mentre que amb variacions positives destaquen les matriculacions dels “Híbrid gasolina endollable” amb +27 vehicles (+14,8%), dels “Híbrid gasolina no endollable” amb +21 vehicles (+4,9%) i dels “Híbrid gasoil no endollable” amb +8 vehicles (+6,8%).

Les matriculacions de vehicles durant el mes de desembre han estat 288, el què suposa una variació percentual negativa del 16,3% respecte al mes de desembre de l’any anterior. Aquest mes ha tingut una variació positiva "Camions i Camionetes" amb un 20,6%. Per contra, els grups que han tingut variacions negatives són "Altres" amb un -75,0%, "Motocicletes i Ciclomotors" amb un -36,7% i "Turismes" amb un -10,3%.

Aquest passat desembre, els grups amb variacions negatives que més destaquen són "Gasolina" amb un -32,3% i "Híbrid gasoil no endollable" amb un -41,7%. Pel que fa als vehicles elèctrics 100%, aquest mes se n'han matriculat 12, la mateixa quantitat que el mateix mes de l'any anterior. Quant als vehicles híbrids, en termes globals se n'han matriculat 59, 12 més que l'any anterior. Per últim, dels vehicles “Sense carburant”, aquest mes se n’han matriculat 6, és a dir, 3 menys que al mateix mes de l’any anterior.

En aquest punt, Sansa va valorar que la disminució de les matriculacions dels vehicles de gasolina “va en la línia de la tendència del mercat” i es continua “amb la criminalització del dièsel”, cosa que explicaria la davallada de les matriculacions dels vehicles a gasoil, que seria més greu si els vehicles industrials no haguessin remuntat, ja que sovint l’energia que utilitzen és el gasoil. En relació amb els vehicles híbrids, el president de l’AIVA va defensar que “tenen molt bona acceptació al mercat” perquè representen “la solució global”, doncs permeten una “mobilitat neta” en els trajectes interns i alhora “viatjar lliurement”, “sense haver d’adoptar precaucions especials” perquè es poden abastar de carburant en qualsevol estació de servei.

Dades ajustades
Pel que fa a les dades mensuals ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, en el total de matriculacions es constata una tendència mensual a la baixa en el darrer mes, tot i que positiva, situant-se aquest mes de desembre en un +3,2%.

El grup de “Turismes” mostra una tendència a la baixa en els darrers tres mesos i al mes de desembre se situa en un -3,1%. Quant a “Motocicletes i Ciclomotors”, presenta una tendència mensual a la baixa, tot i que positiva, en els darrers dos mesos i se situa en aquest mes de desembre en un +0,5%. El grup de “Camions i Camionetes” presenta una tendència mensual a la baixa en els darrers cinc mesos, situant-se aquest mes de desembre en un -0,3%. Pel que fa al grup d’“Altres”, mostra una tendència mensual a la baixa en els darrers tres mesos i se situa en aquest mes de desembre en un -1,3%.

vehicles
matriculacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte