Diari digital d'Andorra Bondia
La inversió estrangera en promoció immobiliària passa dels 5 als 58 milions d’euros.
La inversió estrangera en promoció immobiliària passa dels 5 als 58 milions d’euros.

Les sol·licituds d’inversió estrangera baixen però representen més diners


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.
La inversió estrangera al Principat va baixar un  13% durant el 2018. Aquestes serien el total de les sol·licituds, però si mirem només les que han estat acceptades han baixat encara més. Si el 2017 n’hi va haver 736, l’any passat van ser 614, un 16,6% menys. Hi ha 19 demandes denegades, més del doble que el 2017,  i 38 de caducades, un 27% més.  Tot i això, malgrat que el nombre de peticions ha baixat, la quantitat d’inversions s’ha incrementat gairebé en un 27%. De fet, l’import total de les sol·licituds que han estat autoritzades és de 175.105.822 euros, un 33% més que l’any anterior. Des que va entrar en vigor la Llei d’inversió estrangera, cap a finals del 2012, s’han invertit més de 700 milions d’euros. Per tant, menys inversions però més cares, això ve donat per un augment en inversions de promocions immobiliàries i d’inversió en cartera, així com un increment en l’àmbit del comerç.
Per sectors, on hi ha hagut més inversió estrangera és en el ram dels serveis, l’any passat hi va haver 293 sol·licituds, i des del 2012  se n’han acceptat 1.908, un 44% del total. El segueix el sector del comerç, venda al detall i a l’engròs, que l’any passat va rebre un total de 194 sol·licituds, i els darrers set exercicis n’han sumat 1.393, xifra que representa el 32% del total de demanades. 
Cal destacar un increment notori en la inversió en fabricació, que l’any passat va ser de 22 sol·licituds, quan el 2017 en van ser 14. Però també destaca la davallada d’inversions en hoteleria i patrimoni, amb un 18 i un 17% menys, respectivament. Pel que fa a  l’àmbit de promoció immobiliària i de construcció, és el que registra una major inversió inicial. L’any passat va superar els 58 milions amb només 35 sol·licituds, una xifra que multiplica per més d’onze la inversió inicial d’aquest sector del 2017 que va suposar poc més de cinc milions. 
 
L’AGIA aplaudeix l’increment del 32% del valor de les transaccions
 
El segon trimestre d’enguany les transaccions immobiliàries s’han reduït un 17,7%. En concret, entre abril i juny hi va haver 445 transaccions, quan al segon trimestre del 2018 se’n van tancar 541. Els béns immobles transmesos han baixat un 29%, de fet, van sumar un total de 1.140 béns quan al mateix període de l’any passat en van ser 1.613. Per tipologies de béns, tots baixen més d’un 25%. Tot i això, aquestes xifres negatives contrasten amb l’increment d’un 32% del valor total dels béns transmesos. Des del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) valoren positivament l’increment del valor de les transaccions perquè consideren que finalment “és la xifra econòmica rellevant”, va dir Jordi Galobardes, president de l’AGIA. Segons Galobardas, “hi ha menys transaccions però les que hi ha són de més nivell, i això vol dir que malgrat les aparences de les dades, estem en l’inici de la recuperació econòmica”. El president de l’AGIA opina que “el producte més barat ja s’ha venut, i que ara hi ha més predisposició a comprar allò més car i per tant la recuperació econòmica hi és. És a dir, menys transaccions però de més nivell”.
Els béns d’obra nova han baixat un 98% respecte al segon trimestre del 2018, una nota que Galobardas preveu que canviï en posteriors estadístiques cap a dades més positives. Pel que fa a l’increment del 28% de superfície de terrenys venuts (tot i que s’ha reduït el nombre de transaccions d’aquest tipus de bé) l’AGIA ho interpreta com “una bon senyal, perquè o bé particulars, o bé promotors comencen a fer obra nova”, va anunciar el president del col·lectiu.
 
 
 
Augmenten només un 0,6% les vendes de les grans superfícies 
 
L’índex de vendes de les grans superfícies del comerç al detall s’ha incrementat un 0,6% a preus corrents el mes de maig passat respecte al mateix mes del 2018. Per tipus de productes, els alimentaris baixen gairebé un punt percentual, i en canvi, la venda de la resta de productes augmenta un 2%. Les grans superfícies incrementen les seves vendes d’una manera més baixa que els supermercats d’Espanya, que ho fan en un 4% i de França que ho fan amb un 1%.
Si es mira a preus constants o descomptant l’efecte dels preus, les vendes cauen un 1,4% el maig del 2019, i la venda dels productes alimentaris baixa un 2% i les vendes de la resta d’altres productes cauen mig punt.
Agost i desembre solen ser els mesos on més s’incrementen les vendes per la despesa turística, sobretot. Per altra banda, l’evolució del personal ocupat en les grans superfícies comercials augmenta al mes de maig un 0,7% respecte del mateix mes de l’any passat i un 0,8% més pel que fa al mes anterior, l’abril. De tot el personal, més de 60% són dones i més del 90% disposa de contractes de jornada completa. Aquestes proporcions d’ocupació es mantenen pràcticament idèntiques al llarg de l’any 2018, i els mesos de juliol i agost varien lleugerament en favor de la jornada a temps complet.
 
 
 
Els abonats de telefonia mòbil pugen un 4% al juny
 
El nombre d’abonats per servei durant el mes de juny se situa en 46.747 en telefonia fixa, uns 84.308 en telefonia mòbil i 35.480 a internet de banda ampla. Aquestes xifres absolutes suposen una variació percentual de l’1,2% més respecte del mes de juny de l’any anterior en telefonia fixa i del 4,4% més en telefonia mòbil. També representa un increment del 4,1% dels abonats a Internet de banda ampla.
Pel que fa al trànsit telefònic en minuts sense internet, al juny se situa en 12,83 milions, un 18,6% menys respecte del juny del 2018. Pel que fa al trànsit nacional, ha estat de 8,15 milions de minuts, un 23,7% menys, mentre que el trànsit internacional ha estat de 4,68 milions de minuts, un 8% menys,
El trànsit per internet en GB durant el mes de juny se situa en 4,52 milions de GB, un 43% respecte del mes de juny de l’any anterior.
 
transaccions immobiliàries
AGIA
Habitatge
vendes
comerç
telefonia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte