Diari digital d'Andorra Bondia
La transmissió de béns immobles d’obra nova cau un 63,7% mentre que la dels de segona mà puja un 43,8%.
La transmissió de béns immobles d’obra nova cau un 63,7% mentre que la dels de segona mà puja un 43,8%.

Les transaccions immobiliàries creixen un 4,4% el segon trimestre


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Després de l’increment del 7,7% registrat el primer trimestre de l’any, el nombre de transaccions immobiliàries ha continuat creixent durant el segon trimestre, en aquest cas en un 4,4%, segons les dades fetes públiques ahir pel departament d’Estadística, que permeten constatar també un increment del 9,6% en l’acumulat dels darrers dotze mesos. Així, entre l’abril i el juny passat es van portar a terme fins a 541 transaccions immobiliàries, mentre que en el segon semestre de l’any passat se’n van fer 518 i en el mateix període, però del 2016, la xifra es va quedar en 402.
Quant al nombre de béns immobles transmesos durant el segon trimestre de l’any, 1.613, ha augmentat un 31% respecte al segon trimestre de l’any 2017, quan se’n van registrar 1.231, i hi ha hagut un increment superior al 25% en totes les categories de béns immobles transmesos. 
En aquest sentit, destaquen els locals comercials i magatzems (naus), on el creixement ha estat del 43,8% i s’ha passat de les 16 transaccions el segon trimestre del 2017 a les 23 d’enguany, mentre que terrenys i places d’aparcament (707 transaccions) i la categoria d’altres construccions (276) han crescut un 34,4% i un 36,6%, respectivament. En el cas dels pisos, habitatges unifamiliars i edificis, l’augment ha estat del 25,4% després de passar de 484 transaccions del 2017 a les 607 que han tingut lloc entre els passats mesos d’abril i juny.
En canvi, la variació anual de l’acumulat els darrers dotze mesos pateix una caiguda del 5,2% amb relació al mateix període de l’any anterior, quan es van comptabilitzar fins a 5.701 transaccions de béns immobles davant les 5.403 dels darrers dotze mesos.
Amb relació al tipus d’obra, els béns immobles d’obra nova transmesos en el segon trimestre del 2018 han disminuït el 63,7% respecte el mateix trimestre de l’any anterior, i ho han fet en la totalitat de les categories, mentre, contràriament, els béns immobles transmesos de segona mà s’han incrementat en el 43,8%, i totes  les categories han crescut per  sobre del 33%.
Pel que fa al valor dels béns immobles transmesos aquest segon trimestre de l’any ha disminuït un 7,7% respecte el mateix període de l’any passat, especialment en el cas de les categories d’altres construccions, terrenys i places d’aparcament.
Segons el tipus d’obra, el valor total dels béns immobles d’obra nova ha disminuït el 73,6%, mentre que el valor dels béns immobles de segona mà només ho ha fet en el 2,6%. Per contra, l’acumulat en els darrers dotze mesos creix el 5,5%.
Quant a la superfície construïda transmesa, expressada en metres quadrats, s’ha incrementat el 20,3% respecte al segon trimestre de l’any anterior, i en destaca la superfície relativa a terrenys i places d’aparcament. En funció del tipus d’obra, la superfície transmesa d’obra nova ha disminuït el 70,5%, i són els pisos, habitatges unifamiliars i edificis les categories que més han disminuït respecte al segon trimestre del 2017. Per contra, la superfície de béns immobles de segona mà ha crescut el 24,2%, en especial la superfície corresponent als terrenys i places d’aparcaments.
Respecte a les dades del preu de l’habitatge i del sòl dels béns transmesos, Estadística recorda que la disponibilitat és anual ja que és necessari poder disposar “d’una massa crítica de transaccions prou àmplia” per tal que les dades “siguin mínimament homogènies i estables”.

 

transaccions
immobiliàries
segon
trimestre
creixen
4
4%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic