Diari digital d'Andorra Bondia
El valor dels béns transmesos durant el primer trimestre del 2019 baixa més d’un 15%.
El valor dels béns transmesos durant el primer trimestre del 2019 baixa més d’un 15%.

Les transaccions immobiliàries d’obra nova disminueixen un 81%


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El nombre de transaccions immobiliàries el primer trimestre d’enguany ha crescut un 2% respecte al mateix període de l’any passat. En xifres absolutes, s’ha passat de 407 operacions el primer trimestre del 2018 a 415 transaccions els tres primers mesos del 2019. Malgrat aquest augment lleuger del nombre de transaccions, tant les operacions (venda o herència d’immobles) de primera mà com les de segona baixen, i també ho fa el valor dels béns immobles transmesos. I les de construcció d’obra nova ho fan de manera molt notòria, i passen de les 38 transaccions el primer trimestre de l’any passat a les 7 del primer d’aquest any, és a dir un 81,6% menys.
El departament d’Estadística destaca la disminució del 4,8% del nombre béns immobles transmesos. Altres indicadors que baixen són els béns immobles transmesos de segona mà, que ho fan en un 2,1%.  Si es mira per tipologia dels immobles, gairebé tots baixen, com els terrenys i les places d’aparcament, que són els més nombrosos i baixen un 7,6% i se situen en 459 béns. Els locals comercials i magatzems disminueixen un 25% i només se n’han transaccionat 9. Els pisos i habitatges unifamiliars baixen també un 4,1% i es van fer transaccions de 396 immobles. Només la tipologia altres construccions s’incrementa, i ho fa un 2%, amb 297 béns. 
També és destacable la reducció de més d’un 15% del valor dels béns immobles transmesos el primer trimestre del 2019. Tots els tipus d’immobles transmesos, excepte el d’altres construccions, han vist reduït el seu valor. Així, els d’obra nova han baixat un 86%, i els de segona mà han baixat un 12%. D’acord amb els darrers dotze mesos, els immobles de segona mà transmesos han pujat el seu valor gairebé un 17%, però en aquest mateix període els de primera mà l’han baixat un 80%. 
Si tenim en compte les xifres absolutes el primer trimestre del 2019, s’han fet 415 transaccions immobiliàries de 1.071 immobles per un valor de 145.938.248 euros. Una quantitat que suposa més de 26 milions d’euros menys (o una disminució del 15%) que en el primer trimestre del 2018.
Pel que fa a la superfície construïda transmesa, en metres quadrats ha crescut un 1,7% aquest primer trimestre. En obra nova, la superfície transmesa ha baixat més d’un 90%, essent els pisos, els habitatges unifamiliars i les places d’aparcament les categories que disminueixen. Per contra, la superfície de béns immobles de segona mà ha augmentat un 3,6% especialment la superfície de terrenys i altres construccions. Si es mira els metres quadrats transmesos, el primer trimestre d’enguany han estat 120.457 metres quadrats de superfície transmesa, 2.005 més que en el primer trimestre de l’any passat. 
Precisament, la setmana passada, el president del Col·legi d’Agents i Gestors immobiliaris va explicar a aquest rotatiu que el sector nota una recuperació, però va especificar que “anava a poc a poc i era un creixement moderat”

transaccions
immobiliàries
d’obra
nova
disminueixen
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic