Diari digital d'Andorra Bondia
 Secció de fruiteria d'una gran superfície comercial.
Secció de fruiteria d'una gran superfície comercial.

Les vendes a les grans superfícies cauen un 1,8% al juny


Escrit per: 
Agències / Foto: Arxiu ANA

L'índex general de vendes de les grans superfícies comercials (IVGS) ha disminuït un 1,8% durant el mes de juny si es compara amb el mateix període de l'any anterior. Segons ha fet públic aquest dilluns el departament d'Estadística, la categoria d'alimentació creix l'1,8% en comparació del 2019. Pel que fa a la categoria que inclou la resta de productes, la caiguda és del 4,7%. Així, en relació amb les economies de l'entorn, la variació anual de l'índex general mesurada al juny del 2020 se situa per sota de la xifra d'Espanya (2,7%) i de la de França (-1%).

Quant a les variacions intermensuals, l'índex general corresponent al juny del 2020 experimenta un augment del 62,9% respecte al del maig d'enguany, tenint en compte que es tracta de les dades originals que no descompten factors estacionals ni efectes del calendari.

Pel que fa a l'índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, al juny d'enguany ha disminuït el 2,1% respecte al juny de l'any anterior. La categoria d'alimentació baixa l'1,3%, mentre que l'índex relatiu a la categoria 'Resta de productes' cau el 3,4% respecte al mateix període de l'any anterior. Per tant, la dinàmica de l'IVGS general i de la resta de productes a preus constants segueixen la mateixa tendència de la dels preus corrents. Pel que fa a la tendència del grup d'alimentació és contrària a la dels preus constants. D'altra banda, la magnitud de l'índex respecte a la mesura a preus corrents disminueix per l'efecte dels preus.

Índex d'ocupació

L'índex d'ocupació de les grans superfícies comercials s'elabora a partir del total del personal ocupat mensualment en aquest tipus d'establiments, distingint entre sexe i tipus de jornada laboral. El juny del 2020, l'índex d'ocupació de les grans superfícies del comerç al detall cau el 3,1% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, mentre que representa un augment del 0,4% respecte a l'enregistrat al maig del 2020.

Pel que fa a les dades d'ocupació s'ha de tenir en compte que les persones acollides a un ERTO durant el mes de juny continuen formant part de l'empresa. Entre els establiments enquestats, un 0,3% del total dels ocupats estan acollits a un ERTO durant aquest mes.

El 64,6% del volum de treballadors a les grans superfícies al juny són dones, mentre que el 35,4% restant són homes. Aquesta dada representa una estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si es comparen les dades amb el mateix període de l'any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d'establiments creix el 2,1% al juny del 2020. D'altra banda, la proporció d'homes ocupats en les grans superfícies cau el 3,7% aquest mateix mes.

La jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials al juny del 2020 es distribueix entre el 82,7%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 17,3% restant dels ocupats, que gaudeix d'una jornada laboral a temps parcial.

A conseqüència de la Covid-19, alguns establiments han decidit reestructurar la jornada laboral per tal de poder conservar tots els llocs de treball durant el mes de juny. La qual cosa ha afectat l'estabilitat que arrossega aquesta distribució.

vendes
superfícies
cauen
1
8
juny
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic