Diari digital d'Andorra Bondia

L’Escola de Pagesos i Pastors rep 130 peticions per 30 places


Escrit per: 
Agències


L’Escola de Pagesos i Pastors, del projecte Grípia, ha triplicat el nombre de sol·licituds respecte a la primera edició, passant de 43 a 130 preinscrits en espera de tancar el termini el 4 de desembre.

Tot i això, només 30 persones podran accedir al segon curs de l’escola, cinc més que en la primera edició. L’obertura de delegacions a la Garrotxa i al Montseny, i properament a Girona, ha estat clau per difondre el projecte, que ha tingut una alta acceptació, sobretot entre gent jove. La iniciativa ha posat en marxa un Banc d’Explotacions perquè els alumnes sense herència de terres per treballar puguin fer-ho en partides de pagesos jubilats.
La segona edició d’aquest projecte, prevista per al 2010, està superant totes les previsions. Malgrat tot, una de les responsables de l’escola, Vanessa Freixa, de l’Associació Rurbans, ha explicat que “només s’agafaran els 30 candidats que realment siguin bons pastors”. Primer es farà una preselecció dels inscrits i, a partir del 14 de desembre, es farà una entrevista personalitzada per buscar els millors alumnes.
El projecte ha captat l’atenció sobretot de joves catalans d’entre 25 i 32 anys, molts d’ells amb estudis universitaris relacionats amb el sector agrari o el medi ambient. “Això demostra clarament que hi ha un relleu de gent que vol fer de pagès i de pastor”, assegura Freixa.
L’escola rep el suport de la Diputació de Lleida i dels departaments de Treball, Agricultura i Acció Rural, i Medi Ambient, que han decidit concentrar en aquesta iniciativa tots els esforços de recuperació de la feina de pastor, tot i que moltes comarques havien demanat obrir una escola pròpia. Per això ja s’estan obrint delegacions del projecte Grípia a altres comarques catalanes. Mentrestant les classes teòriques es fan a la finca Bon Repòs de la diputació, a càrrec de l’Escola de Capacitació Agrària del Pallars.
El segon curs de l’Escola de Pagesos i Pastors començarà el 8 de febrer amb un mes de classe teòrica. Per fer les pràctiques, de quatre mesos, els alumnes es dividiran en dos grups: un les farà durant la primavera-estiu i l’altre durant la tardor-hivern.
Dels 25 alumnes del primer curs, tres ja treballen i només dos van abandonar. La resta preparen projectes. Perquè els nous pastors o pagesos puguin continuar amb l’activitat han de disposar d’un terreny o d’una explotació.

Número de vots: 29
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic