Diari digital d'Andorra Bondia
L’estudi actuarial sobre la CASS va sobreestimar la despesa de pensions CASS
L’estudi actuarial sobre la CASS va sobreestimar la despesa de pensions CASS

L’estudi actuarial sobre la CASS va sobreestimar la despesa de pensions


Escrit per: 
Enric Guinart/Foto: Jonathan Gil

La reforma de la llei de la seguretat social va ser un dels temes que més polèmica van generar durant la passada legislatura entre majoria i oposició. I és que la legislació impulsada per Demòcrates per Andorra va implicar un conjunt de retallades de drets i prestacions per a tots els ciutadans que al seu dia es van justificar per un estudi actuarial elaborat per l’empresa Vincles que preveia un escenari negre pel fons de reserva de la CASS. Ara, però, resulta que aquest estudi actuarial va sobreestimar la despesa de pensions, segons assegura la mateixa parapública en un informe que ha pogut consultar el BonDia.
Més concretament, la parapública ha dut a terme un treball comparatiu de l’estudi actuarial realitzat per Vincles el novembre del 2012 i la liquidació de la CASS dels darrers quatre exercicis per trobar així les explicacions a “les divergències respecte de les dades reals de la CASS”. La diferència entre la projecció de Vincles i la liquidació de la CASS pel que fa a la despesa de pensions és de 13,5 milions d’euros el 2012, 8,1 milions el 2013, 10,1 milions el 2014 i 14,1 milions el 2015. Per tant, si se sumen les diferències dels quatre exercicis la sobreestimació de la despesa arriba a 45,8 milions d’euros. Com dèiem, la principal divergència entre l’estimació i la realitat prové de la despesa per pensions, però també hi ha desajustos en els ingressos relacionats amb les projeccions de la població activa o per la introducció d’un augment de dos punts en la cotització a la branca jubilació com a conseqüència del canvi de legislació, vigent des del març del 2015.

Causes de la diferència
L’estudi comparatiu fet per la CASS apunta quatre possibles causes de la diferència observada entre l’estimació de Vincles i els resultats reals de la Seguretat Social. La primera està relacionada amb l’índex de preus al consum (IPC), ja que la projecció de Vincles va prendre com a hipòtesi un IPC del 2,5% per a tots els anys quan el 2013 l’IPC aplicat va ser de l’1,1% i el 2014 i el 2015 del 0,0%. Per tant, utilitzant el model de Vincles, “s’ha estimat que aquest fet es pot valorar en 0,925 milions d’euros de més de despesa per al 2013, en 2,769 milions el 2014 i en 4,682 milions el 2015”. La segona causa està motivada “probablement per una mala interpretació de la llei” en l’article 106, ja que l’estudi actuarial aplicava un 7% de cotització a la branca general (a càrrec de la CASS) a totes les pensions vigents, quan, en realitat, aquest article de la llei “únicament s’ha d’aplicar a les pensions creades a partir de la seva entrada en vigor”. La tercera de les causes es refereix als capitals latents que inclouen els assegurats que en el moment de l’estudi no eren ni actius ni passius, però que tenien dret a percebre un capital de jubilació. I per estimar la diferència respecte a la projecció es van agafar les dades dels capitals de jubilació pagats per la CASS, independentment del règim que tenia l’assegurat, i “aquest fet infravalora la diferència”. I, finalment, tampoc es va tenir en compte la congelació que es va dur a terme de les pensions que superaven un cert import el 2012 i 2013. 
La conclusió de la CASS és que “la diferència subjacent en els tres anys d’estudi es pot atribuir a les hipòtesis del model amb què es va calcular la projecció, que sobreestimen la despesa”. La parapública diu que algunes d’aquestes hipòtesis són que tots els assegurats que arriben a 65 anys demanen la pensió, que els assegurats amb més de 83 mesos cotitzats a la branca jubilació tenen dret a pensió o que els assegurats latents exerceixen el dret a cobrar la pensió. 

estudi actuarial
cass
pensions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte