Diari digital d'Andorra Bondia

L’excessiva burocràcia, principal fre per als programes per contractar aturats


Escrit per: 
M. S. C.

Els programes per al foment de la contractació d’aturats impulsats per l’anterior Govern socialdemòcrata van quedar lluny d’arribar a les previsions, ja que només un nombre reduït de negocis i treballadors s’hi van acollir. I és en l’excessiva burocràcia on els empresaris veuen el principal impediment perquè la iniciativa fos un èxit.

Per aquest motiu, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir remarca que veurien amb bons ulls que es reprenguessin aquestes polítiques actives d’ocupació sempre que s’utilitzessin uns procediments més àgils i simples.
Altimir va explicar que els petits empresaris no disposen dels mitjans per gestionar l’important volum de documentació que es necessitava per obtenir una subvenció per a la contractació d’un aturat. Fins i tot, la dotació oferta per cada participant no sortia a compte. Per aquest motiu, la majoria de societats van optar per contractar personal per la via tradicional.

En el mateix sentit es va mostrar el director de recursos humans del Grup Pyrénées, Josep Manzano. Aquesta va ser l’empresa que va acollir més aturats, 7 dels 10 que van participar en el programa. Manzano explica que Pyrénées va valorar la iniciativa com a molt positiva des del principi i per aquest motiu s’hi va “ficar de ple”, tot i que el resultat va ser “agredolç”. En aquest sentit va remarcar el compromís que ha de tenir el teixit empresarial amb el país i el volum de desocupats que hi ha, així com l’esforç important en reciclatge. Per aquest motiu va optar per participar-hi “gustosament”, tot i que es va trobar que els tràmits excessius van comportar una càrrega important per a l’empresa a l’hora de gestionar-ho. “Ja no vull pensar com haurà estat per a les petites empreses”, i va afegir que “és impossible” per a questes afrontar el procés burocràtic complex que calia seguir abans, durant i després per poder rebre els avantatges del programa.

Manzano va afegir que “tenim la sensació, i ho dic cordialment, que les empreses estem sota sospita” i, tot i que entén que calen tràmits per rebre fons públics, pel tipus d’empresa que hi ha al país l’esforç era “desproporcionat”. Per aquest motiu, encara que la subvenció sigui acceptable, la impossibilitat de fer aquestes gestions ha frenat les empreses.

El director de recursos humans de Pyrénées es mostra convençut que la iniciativa ha de tenir continuïtat, tot i que cal ser més eficients. De fet, recorda que la patronal va participar en la definició dels plans d’ocupació amb la convicció que donarien respostes a les necessitats de les empreses i el Govern. Així, creu que són més productius que no pas els programes d’ocupació pública que van impulsar els comuns i ara vol recuperar l’executiu, que només serveixen per “despullar un sant per vestir-ne un altre”.
Indica que donar feines temporals a aturats oferirà riquesa a curt termini als beneficiaris a càrrec de l’erari públic i exposa que el que cal és que els desocupats trobin una feina estable al sector privat. El fet és que alguns dels participants en el programa van obtenir contractes fixos un cop es va acabar.

El pla va acollir deu beneficiaris i quatre empreses. S’hi van destinar 12.175 euros.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic