Diari digital d'Andorra Bondia

L’executiu aprova un reglament del GAdA amb modificacions significatives


Escrit per: 
Redacció


El Govern ha aprovat el reglament de la gestió i avaluació de l’acompliment, GAdA, per a l’etapa 2009-2010, que es publica avui en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i que entrarà en vigor a partir de l’1 de maig.

El reglament introdueix modificacions significatives en la regulació del GAdA dels funcionaris que es pagarà el 2011, segons l’executiu. El text regula específicament el sistema per a les persones que s’acullin a una baixa per maternitat, així com per a les que estiguin de baixa per accident laboral.

D’aquesta manera, des del Govern van exposar que l’anterior sistema penalitzava aquests casos perquè es consideraven estrictament períodes d’absència. Ara s’aplicarà nous factors de correcció per minimitzar l’impacte d’aquests supòsits en el càlcul del GAdA. El nou reglament facilita una orientació als gestors del sistema sobre quants treballadors per àrea poden acollir-se a un determinat nivell d’acompliment. Es tracta de xifres orientatives extretes dels estudis de la gestió i avaluació de l’acompliment d’anys anteriors. Aquesta regulació permet superar una disfunció de l’anterior normativa, que establia un sistema de normalització a posteriori, un cop establertes les puntuacions i comunicades als treballadors. Això provocava que, un cop fetes les valoracions, sovint calgués revisar-les a la baixa amb el consegüent malestar per a alguns funcionaris, tal com van assenyalar des de l’executiu.
Un altre dels punts destacats del reglament de gestió i avaluació de l’acompliment per a l’etapa 2009-2010 és que els increments salarials no s’aplicaran sobre el salari de cada treballador, sinó que es faran a partir de tres mitjanes salarials segons els actuals grups funcionals. Per fer la diagnosi del sistema es va aprovar el decret del 5 d’agost del 2009, que deixava sense efecte el decret d’aprovació del reglament per al cicle 2009. El nou reglament de gestió i avaluació de l’acompliment és “una primera millora respecte de la normativa de l’etapa anterior”. L’objectiu, però, és que aquest any es treballi per avançar en la definició del futur model d’avaluació de l’acompliment, que s’aplicarà a partir de l’any que ve.
D’altra banda, cal assenyalar que la Plataforma Sindical va fer arribar una carta al secretari d’Estat de la Funció Pública, Marc Miró, el 29 de març, en què avisaven que les mesures adoptades pel Govern per modificar el reglament del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment per a l’etapa de gestió 2010 “no s’ajusten a les propostes plantejades per la Plataforma Sindical”. Així mateix, en la carta s’assegura que les mesures són “insuficients, parcials i temporals”. Amb tot, es va decidir, tal com s’exposa en la missiva, “no bloquejar el sistema”, i per tant “no manifestar-se ni a favor ni en contra de les mesures proposades pel Govern”.

A l’espera d’un estudi per
saber l’abast de les pensions

El Govern està a l’espera que una consultora (a la qual l’executiu Pintat havia encomanat un estudi actuarial) completi l’informe detallat de tot el personal actiu de l’administració per poder conèixer l’abast exacte del compromís pel que fa a les pensions de jubilació. L’empresa espanyola va reconèixer al Govern haver treballat amb hipòtesis bàsiques sense haver tingut en compte, per exemple, particularitats de cada cos especial. Des del març s’ha posat en marxa una recollida d’autoritzacions dels empleats perquè l’executiu pugui disposar de les llistes dels punts de vellesa de la CASS dels seus treballadors.

Número de vots: 40
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic