Diari digital d'Andorra Bondia
La compareixença per exposar les principals conclusions de l’informe de l’FMI de la setmana passada.
La compareixença per exposar les principals conclusions de l’informe de l’FMI de la setmana passada.

L’FMI manté que cal prioritzar i tancar la reforma de les pensions


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Si es vol garantir la sostenibilitat del sistema de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) és indispensable “concloure la reforma de manera ràpida i integral”. Així ho asseguren els experts del Fons Monetari Internacional (FMI) en l’informe anyal que fa sobre el Principat, on es posa de manifest que “l’envelliment de la població crea importants passius contingents i la reforma de les pensions hauria de ser una prioritat”.

L’informe, al qual ha tingut accés el Bondia, insisteix que l’envelliment de la població i el “generós” sistema de pensions creen una dinàmica “insostenible” pel fons de pensions a llarg termini. I en aquest sentit, recorda que la previsió és que el sistema comenci a acumular dèficits ja a partir del 2026 i que aquests vagin incrementant-se fins a representar el 8,2% del producte interior brut (PIB) l’any 2042, exercici en què el fons de reserva de jubilació s’haurà esgotat.

Precisament, els experts de l’FMI adverteixen que l’impacte de la despesa pública en pensions sobre el PIB “experimentarà un dels majors creixements de la regió”, i insisteixen en la necessitat “d’un paquiet integral de reformes per eviatr l’acumulació de passius contingents”.

En aquesta línia, l’informe es fa ressò del consens que hi ha entre les formacions polítiques en el sentit que és necessària la reforma del sistema, si bé posa de manifest que, tot i mesos de “discussió”, l’“equilibri adequat entre l’ajust de la taxa de contribució, el factor de conversió i l’edat de jubilació, juntament amb consideracions sobre l’adequació de les pensions i l’equitat intergeneracional encara està pendent  de determinar”.

Al marge del sistema de pensions, des del Fons Monetari Internacional s’apunta també la necessitat de tirar endavant una reforma del sistema sanitari ja que el progressiu envelliment de la població comportarà també un increment dels costos de l’atenció sanitària, i es remarca que des del Govern s’és conscient d’aquests dos grans reptes i que es treballa per abordar la refoma sanitària “a mig termini” mentre, en el cas del sistema de pensions, l’objectiu és consensuar la reforma i que aquesta es pugui aprovar a “mitjans del 2025”.

Bancs sòlids però vigilats
D’altra banda, en l’informe, algunes de les conclusions del qual ja van ser avançades dijous passat pel titular de Finances, Ramon Lladós, i el sotsdirector de les oficines del Fons Monetari Internacional a Europa, Rodolphe Blavy, l’FMI incideix en el sector bancari i adverteix que malgrat que les entitats bancàries “gaudeixen d’una posició financera sòlida”, la “seva mida i exposició internacional exigeixen vigilància”. I en aquest sentit, recorda que si bé la principal font dels ingressos dels bancs del país és el negoci de banca privada, “de risc relativament baix”, les entitats “tenen una importància sistèmica”.

En aquest sentit, l’organisme internacional recorda que, a finals del 2022, els actius bancaris consolidats eren 5,5 vegades el PIB, a la vegada que els actius fora de balanç sota gestió, majoritàriament fora del país, equivalien a vint vegades el PIB i que els actius de cada un dels tres bancs superaven el PIB del país.

Davant el tamany de les entitats, especialment en comparació amb l’economia nacional i les xarxes de seguretat existents així com també els grans dipòsits de no residents (109% del PIB l’any 2022 que l’informe pren de referència), els experts del Fons Monetari Internacional conclouen “que es necessiten índexs elevats de capitalització i liquiditat “ com a garanties de seguretat.

Des d’aquest punt de vista, l’organisme internacional avala el mecanisme equivalent al d’un prestador d’última instància basat en les reserves internacionals que es va activar la legislatura passada, ja que considera que “permet a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) proporcionar assistència de liquiditat d’emergència a bancs viables i solvents contra garanties adequades”. Tot i això,  l’FMI insisteix en la “importància” que les eines disponibles “es complementin entre si”, és a dir, que el mecanisme de prestador de darrera instància compti amb el suport “d’una supervisió estreta i continua” així com “d’un marc de resolució ben dissenyat per garantir que els problemes crítics s’identifiquin i s’abordin primerencament”.

Així mateix, l’FMI destaca que els increments dels tipus d’interès han “ajudat a impulsar la rentabilitat dels bancs”, si bé han pogut posar “pressió sobre alguns prestataris”, i es remarca que el procés de concentració bancària, que ha comportat la reducció de cinc a tres entitats, “ha d’ajudar als bancs a retallar despeses i millorar la relació costos-ingressos.

 Amb tot, l’organisme internacional insisteix que l’AFA “hauria de monitoritzar l’efecte de l’increment dels tipus d’interès sobre la qualitat dels actius de les entitats i exigir que actuïn de manera proactiva en cas d’un deteriorament significatiu”.

FMI
reforma
pensions

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I l'informe no diu res de les "generoses" cagades que ens deixen pufos d'un milió i. mig (que sapiguem per què pot ser molt pitjor)? O de com el govern condona un deute de diners que no són seus? O dels incompetents que gestionen el nostre futur? O de què segurament les generoses pensions són. de fulanito i menganito (pero no dir cognoms andorrans) que deuen cobrar més de 5000€ al mes? El sistema de pensions és generós amb qui ja sabem, i la resta acabarem menjant patates i arròs

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte