Diari digital d'Andorra Bondia
INAF
INAF

L’INAF exigeix a la banca “màxima prudència” amb la ràtio de liquiditat


Escrit per: 
Enric Guinart

L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) ha enviat una nota tècnica a les entitats bancàries en què se’ls requereix seguir un conjunt de criteris a l’hora de calcular la seva ràtio de liquiditat. 
En concret, l’INAF remarca la importància d’“aplicar criteris de màxima prudència a l’hora de valorar la liquiditat i la qualitat dels actius i passius que s’inclouen en el càlcul de la ràtio de liquiditat d’una entitat bancària”. En aquest sentit, l’entitat supervisora del sistema financer recorda que la ràtio de liquiditat ha de permetre a l’entitat bancària diagnosticar la seva capacitat per generar tresoreria convertint els seus actius en líquid, per poder fer front als seus passius exigibles a curt termini, i a l’INAF, en tant que supervisor, “conèixer la situació de liquiditat d’una entitat bancària”. Per aquest motiu, l’INAF recorda que “la falta de precisió en aquest càlcul podria dificultar la gestió adequada i ràpida de qualsevol escenari que pogués requerir activar un pla de contingència de liquiditat”. Així mateix, l’INAF exposa a la banca unes guies en relació amb els actius de la cartera de valors que els bancs qualifiquen com a “actius fàcilment mobilitzables” a efectes de calcular-ne la ràtio de liquiditat individual i consolidada de l’entitat. Així, els bancs només podran fer constar com a “actius fàcilment mobilitzables” els actius líquids dels quals es puguin obtenir preus cotitzats en mercats actius. ¿I què s’entén per actiu líquid i per mercat actiu? Doncs actiu líquid és aquell actiu que pot ser liquidat en un termini màxim no superior a cinc dies hàbils i el valor de la liquidació del qual no presenta grans variacions respecte a la seva valoració. I mercat actiu és aquell que reuneix tres condicions: que els béns i serveis intercanviats al mercat siguin homogenis, que es puguin trobar en tot moment compradors o venedors per a un determinat bé o servei, i que els preus siguin coneguts i fàcilment assequibles per al públic. En aquest sentit, no s’hi poden incloure títols pels quals els inversors no puguin accedir fàcilment a la seva cotització, així com títols pels quals només es pugui obtenir el preu de mercat mitjançant models financers. 
Quant als criteris per calcular la ràtio de liquiditat també destaca l’exclusió dels títols que hagin estat entregats com a garantia d’una operació com, per exemple, aquells títols que hagin estat cedits temporalment, i els títols en els quals estiguin invertides les reserves en garantia assignades al Sistema de Garantia de Dipòsits i Inversions de les entitats bancàries. Tampoc s’hi podran incloure títols que hagin estat emesos per alguna de les societats que formen part del grup bancari andorrà. Serien, a mode d’exemple, “els productes estructurats, accions preferents i bons convertibles emesos per l’entitat bancària andorrana, per alguna de les seves participades o per les estructures constituïdes amb el propòsit d’emetre productes financers, així com els organismes d’inversió col·lectiva que siguin gestionats per alguna empresa del grup”. 

INAF
entitats bancàries
ràtio liquiditat
criteris
nota tècnica
bancs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte