Diari digital d'Andorra Bondia
INAF
INAF

L’INAF no va lliurar la documentació que li exigia el Tribunal de Comptes


Escrit per: 
Enric Guinart

La memòria del Tribunal de Comptes corresponent a l’exercici 2015 posa sobre la taula un fet que com a mínim resulta molt sorprenent. I és que l’òrgan encarregat de supervisar el sistema financer, és a dir l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), no va entregar la informació sol·licitada pel Tribunal de Comptes en el termini preestablert i, en conseqüència, l’òrgan fiscalitzador no ha pogut dur a terme el seu treball de control sobre els comptes de l’INAF.
Així, en l’apartat de la memòria on s’explica les activitats de fiscalització realitzades pel Tribunal de Comptes, es posa de manifest que “tot i estar prevista en el pla de treball per a l’any 2015, no s’ha dut a terme la fiscalització corresponent a l’Institut Nacional Andorrà de Finances, ja que la seva liquidació no ha estat lliurada al Tribunal durant l’any 2015”. En aquest sentit, s’afegeix que “la liquidació de comptes de l’Institut Nacional Andorrà de Finances corresponent a l’exercici 2014 va ser lliurada al Tribunal en data 29 de gener del 2016”. El cas de l’INAF és el més flagrant, però el Tribunal de Comptes també informa d’altres mancances. D’aquesta manera, recorda que durant l’exercici s’ha completat l’adscripció de l’activitat de la residència Solà d’Enclar “i la seva liquidació sense que es tingui constància que s’hagi dut a terme l’auditoria” que requeria el punt 2 de l’article 2 de la llei de dissolució de la residència. En concret, aquest punt estableix que abans de fer les transferències oportunes s’ha de procedir, d’acord amb la normativa aplicable, a “tancar els comptes de l’exercici i el balanç de liquidació, després de fer-ne l’auditoria corresponent”.

Sense dades dels Quarts
D’altra banda, i en aquest cas en referència als comuns, el Tribunal de Comptes exposa que cap ha continuat exercint l’opció, prevista per la mateixa Llei del Tribunal de Comptes, d’efectuar a iniciativa pròpia els treballs d’auditoria dels seus comptes. Així doncs, la fiscalització ha estat duta a terme directament pel Tribunal en la seva totalitat. A la vegada, el mateix organisme lamenta que no han rebut cap mena d’informació comptable dels quarts, “sense que hi hagi cap variació respecte a la situació i les actuacions ja descrites en memòries anteriors”.
El Tribunal indica que en els treballs de control de l’exercici 2014 s’han modificat les guies de fiscalització per millorar els resultats de la seva tasca.

 

Tribunal Comptes
INAF
Quarts
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic