Diari digital d'Andorra Bondia
L'evolució de l'IPC en els darrers dos anys.
L'evolució de l'IPC en els darrers dos anys.

L'IPC del 2023 serà del 4,5%


Escrit per: 
Agències / Gràfic: Departament d'Estadística

Bones notícies per començar l’any 2024, tot i que, com acostuma a passar amb els indicadors, són bones o dolentes segons els ulls que les mirin. Així, en contra del que inicialment estava previst, l’índex de preus de consum (IPC) del 2023 finalment no es mourà al voltant del 5%, sinó que baixa fins al 4,5%, segons l’indicador avançat que ha publicat avui el departament d’Estadística. De tota manera, no serà fins al 10 de gener, dimecres de la setmana vinent, que es farà pública la xifra definitiva.

Amb aquest 4,5% de variació interanual estimada, un càlcul previ de l’IPC final (amb el 98% dels preus del mes de desembre entrats), disminuiria cinc dècimes respecte a l’IPC avaluat el mes de novembre passat (5%), però només dues dècimes respecte a l’IPC acumulat del mateix mes (4,7%). Si ens fixem en les previsions macroeconòmiques publicades per Estadística l’11 de desembre passat, la xifra pronosticada per al 2023 era del 4,9%.

Segons Estadística, aquest comportament de la inflació seria a causa de l’evolució dels preus dels grups de l’habitatge, l’aigua, el gas, l’electricitat i altres combustibles, l’esbarjo, els espectacles i la cultura en general, i aliments i begudes no alcohòliques. Per contra, el grup dels transports hauria contribuït a augmentar el cost de la vida, a causa que la baixada dels preus dels carburants ha estat menys intensa que la del mateix mes de l’any passat.

El 4,5% representaria, en cas de confirmar-se, una xifra que s’aniria acostant a la que va tenir lloc ara fa dos anys, quan el desembre del 2021 marcava un 3,3%, i estaria molt lluny del rècord de l’any passat, que es va disparar fins al 7,1%. De tota manera, l’IPC avançat d’Espanya del mes de desembre encara seria més baix que el d’Andorra, ja que se situaria en un 3,1%.

La inflació del 2023 afecta directament l’augment de la majoria de salaris i d’alguns lloguers. En el cas dels sous, de moment el Govern ha determinat que, a falta d’acord entre patronal i sindicats, s’apujaran amb l’IPC els que van des del salari mínim fins al mitjà. Segons es va encarregar de recordar el cap de Govern, Xavier Espot, en el missatge de Cap d’Any, això afectaria la majoria dels salaris que es perceben a Andorra. De tota manera, aquesta mesura encara està pendent d’aprovar-se al Consell General, tot i que sembla que compta amb el vistiplau dels grups parlamentaris. Pel que fa als lloguers, només s’apujaran segons l’IPC (amb suplement o sense) els més baixos, és a dir, els que costen menys de 8 euros al metre quadrat.

Una altra dada a tenir en compte és que en el pressupost per al 2024 que ha aprovat el Govern i que s’ha d’aprovar aquest mes al Consell General, està prevista una inflació del 4,2% (tres dècimes per sota), ja que és la que va pronosticar Estadística el mes de juny passat. En aquest sentit, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ja va explicar l’octubre passat que en aquelles partides amb més impactes per l’IPC “estem posant els marges adequats en previsió que sigui superior al 4,2%”, i va recordar que en el darrer exercici “hi va haver més de tres punts de diferència i també es van posar els marges adequats”.

IPC
inflació
estadística
economia
desembre
2023

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte