Diari digital d'Andorra Bondia

L’IPC interanual registra un mínim històric amb una taxa del -2,3%


Escrit per: 
Redacció

Mínim històric de l’IPC (índex de preus al consum), el que es va registrar al mes de juliol, amb una caiguda interanual del -2,3%. Així ho va donar a conèixer ahir el Govern en el díptic oficial, en què es constata un descens de l’IPC del 0,3% durant el mes de juliol, que se suma a la variació acumulada durant el mes de juny, que va ser del 2% en negatiu.

Aquesta taxa interanual (juliol 2008 - juliol 2009) del -2,3% ve donada per un descens dels preus en diversos grups, com l’esbarjo, l’habitatge, els aliments, les begudes, el tabac i l’alcohol. Els dos primers grups són els que més han influït en aquesta davallada dels preus, i és que d’una banda el descens dels preus dels viatges turístics, ordinadors personals i electrònica, i de l’altra, la baixada dels preus del lloguer i del combustible per a la llar han actuat com un llast que no ha permès que l’IPC es tornés positiu. A més, la baixada del preu dels llegums, de l’oli o de la fruita fresca ha incrementat encara més aquesta taxa negativa.
Tot i això, al mes de juliol també es van constatar diversos grups que van tenir una tendència inflacionista. Els més destacats van ser els serveis diversos i el vestit i calçat. En aquest cas les grans ofertes que s’han fet a l’estranger han provocat que les rebaixes al país hagin estat menys intenses i, per tant, que s’hagi jugat amb preus més elevats. Hotels i restaurants i el grup dels mobles, encara que en tots es mantenen els preus, han contribuït a incrementar l’IPC.
Més enllà de la variació interanual i centrant-nos en la variació anual, és a dir, del desembre del 2008 al juliol del 2009, es pot comprovar com se segueix una tendència negativa, que a 31 de juliol d’aquest any es va quantificar en un -1,0%, mentre que la subjacent, que va ser del 0,2% donat que el juliol de l’any passat no hi va haver cap increment, situa l’índex de preus al consum mensual al 0,0%.
espanya i frança
L’IPC d’Andorra s’ha distanciat aquest mes de juliol del d’Espanya i França en la variació interanual. Espanya també va marcar el seu mínim històric, amb un 1,4% negatiu, a causa de l’agressiva campanya de preus que s’ha fet per rebaixes. A França, d’altra banda, la taxa interanual s’ha situat en un -0,7%, i ve donada per un descens del preu de l’energia i per la poca dema

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic