Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, a la roda de premsa d’avui.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, a la roda de premsa d’avui.

L’IPC s’enfila fins al 3,3%


Escrit per: 
E. Arasa Altimira / FOTO: SFGA

El consell de ministres ha aprovat avui, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el decret que determina l’índex general dels preus al consum (IPC) per a l’any 2021. En concret, l’IPC s’ha situat en el +3,3%, una xifra notablement superior a les estimacions que es feien a l’estiu quan, segons ha recordat el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, s’estimava que l’IPC seria del +1,4%. Jover ha subratllat que, si no fos per la política de contenció de preus de l’electricitat pactada conjuntament per l’Executiu i FEDA, la inflació hauria estat més similar a la d’Espanya, on l’IPC avançat del 2021 es troba al +6,7%. Pel que fa a França, la variació anual dels preus ha estat del +2,8%, segons les dades avançades.

Els grups que tenen una influència positiva en la taxa anual de l’IPC són, d’una banda, els vestits i el calçat (+5,6%) com a  conseqüència d’un augment dels preus de la roba i, de l’altra, l’alimentació i les begudes no alcohòliques (+3,1%) a causa de l’augment del preu dels llegums i les verdures. A més, el transport va presentar un decreixement del -1,3% el mes de desembre, però la seva variació anual ha estat finalment del +8,3%. Així mateix, la variació dels preus a la restauració ha estat del +3,3%.

Tal com ha reconegut el ministre portaveu, l’IPC té un impacte sobre els pressupostos de l’Estat tant en les despeses de personal com en les despeses corrents. Amb tot, Jover considera que els comptes que en aquests moments estan a tràmit parlamentari tenen prou “flexibilitat” per fer front a aquest augment del 3,3%.

Una de les conseqüències de la determinació de l’IPC és l’establiment d’un nou salari mínim interprofessional d’acord amb aquest augment del 3,3% del cost de la vida. Així doncs, el Govern ha donat llum verd avui a un decret que deixa sense efecte el que s’havia aprovat l’octubre passat, quan s’estimava que l’IPC seria del 3,2%. Finalment, el salari mínim mensual s’estableix en els 1.157, 87 euros i el salari mínim horari en els 6,68 euros per hora. Pel que fa a les previsions, Jover creu que la tendència inflacionista es mantindrà encara un semestre més.

La mobilitat per festes, pitjor que el 2019 però millor que el 2018

El Govern ha fet avui balanç del dispositiu de trànsit que s’ha activat durant les festes de Nadal i ha arribat a conclusions que en suposen una de freda i una altra de calenta. D’aquesta manera, si es compara l’entrada de vehicles amb el període nadalenc 2019-2020, les xifres d’aquest any es queden per sota en un 18%. El que passa és que, segons ha volgut matisar el ministre de Finances i Portaveu del Govern, Eric Jover, aquell Nadal va ser “excepcionalment bo”. Aleshores Jover ha assegurat que, amb relació a un any més estàndard com l’anterior (Nadal 2018-2019), les xifres d’ara suposarien un augment de l’entrada de vehicles del 12%. 

El nombre total de vehicles que van entrar al país entre el 24 de desembre i el 9 de gener va ser de 201.954 a través dels dos punts fronterers. Aquesta és una xifra que supera en 10.954 vehicles les previsions fetes pel departament de Mobilitat. Per tot plegat, el portaveu de l’Executiu ha valorat positivament l’entrada de visitants i ha dit que “és un bon senyal de recuperació de l’activitat tot i la pandèmia”. Jover ha recordat que el turisme és un dels principals motors de l’economia andorrana i que, finalment, aquestes bones xifres repercuteixen de manera directa o indirecta en el conjunt de l’activitat econòmica.

Com és habitual, la frontera hispanoandorrana va registrar un volum més alt d’entrada de vehicles, en concret 138.040. D’altra banda, per la frontera francoandorrana hi van entrar 63.914 vehicles. El dia de més trànsit a la frontera sud va ser el 2 de gener, per on van accedir  al país 10.574 vehicles, mentre que a la frontera amb França va ser el 30 de desembre, amb una entrada de 7.864 vehicles. Al dispositiu de mobilitat hi van participar 250 efectius entre policies, agents de circulació i treballadors del departament.

Jover titlla de “populistes” les propostes del PS

Després de l’atac contundent que el president del PS, Pere López, va llançar contra el Govern, a qui va acusar de beneficiar els “grans patrimonis” mitjançant les seves polítiques d’habitatge, el ministre Eric Jover ha replicat que López i el seu partit han iniciat la darrera setmana “una campanya de publicitat exageradament populista al voltant d’un tema que preocupa a la ciutadania i a nosaltres, que és el tema de l’habitatge”. Jover ha declarat que “tindrem ocasió de debatre les esmenes que han presentat a la llei del pressupost del 2022 i de veure com es basteixen sobre fum”. Així, el ministre ha afirmay que “a banda de grans anuncis i grans crítiques, segurament no hi ha grans propostes al darrere de les esmenes que ens presenten”.

 

IPC
salari mínim
Èric Jover
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic