Diari digital d'Andorra Bondia
La directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo.
La directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo.

L’Ironman i Grifols disparen el pressupost d’Andorra Business


Escrit per: 
M.S./ Foto: BonDia

La participació en la societat que desenvoluparà el laboratori immunològic amb Laboratoris Grifols i la col·laboració en el Multisport Festival by Ironman han disparat el pressupost d’Andorra Business per al 2022 fins als 3.560.487,45 euros, un 109,38% més respecte als 1.700.483,50 euros que es van pressupostar per aquest any 2021. Així es posa de manifest si més no en el projecte de pressupost per a l’any vinent de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), que es promociona sota la marca Andorra Business, uns comptes que consoliden les línies de suport a les empreses, tant per a la seva internacionalització com a professionalització i capacitació empresarial, a les quals es destina fins al 31% del total de la despesa sense tenir en compte l’Ironman i l’aportació a Grifols.

Així, el capítol de consum de béns corrents i serveis augmenta un 220,38% i passa dels 753.870 euros previstos per aquest exercici a 2.414.270 euros, bàsicament per l’increment de la partida d’altres serveis, que arriba fins a 1.747.000 euros, on s’inclou la dotació d’1,5 milions per a l’Ironman. En aquest sentit, en la memòria explicativa dels comptes es recorda que l’any passat es va incloure parcialment la despesa d’aquest esdeveniment i que de cara al 2022 s’ha inclòs la totalitat de la despesa prevista en el contracte de patrocini assolit, que és d’1,5 milions l’any. De fet, el projecte de pressupost per al 2022 inclou també 3 milions d’euros en plurianuals per a la cursa del 2023 i 2024.

Encara en el mateix capítol, es preveu també un increment de la partida prevista per a treballs realitzats per altres empreses, que passa de 455.000 a 556.500 euros, per la previsió de nous treballs d’assessorament en relació amb els 11 sectors que des del departament d’Economia es van definir com a estratègics i prioritaris.

D’altra banda, el capítol de transferències corrents, el de les subvencions a les empreses, s’incrementa un 51,87%, i ascendeix a 527.000 euros enfront dels 347.000 que hi havia pressupostats per a aquest exercici, un augment que correspon a l’acord assolit amb la multinacional Grifols d’una aportació de 200.000 euros anual per al desenvolupament de la seva activitat al Principat. Igual com en el cas de l’Ironman, els comptes preveuen fins a un milió d’euros en plurianuals que cobreixen aquesta aportació a Grifols fins a l’exercici 2027.

En aquest capítol es manté la dotació de 180.000 euros per al programa de subvencions per fomentar la competitivitat de les empreses, que arribarà ja a la cinquena edició, i amb el qual es busca facilitar a les empreses l’accés a serveis professionals que facin possible el seu procés a la digitalització, la innovació, la internacionalització i la millora empresarial. Les subvencions s’atorgaran per concurrència competitiva segons els sectors prioritaris i a projectes que tinguin el màxim impacte possible no únicament per a l’empresa sol·licitant sinó per a l’economia en general.

També es tornaran a destinar 40.000 euros al programa Growth, gràcies al qual 15 empreses més podran gaudir de més de 80 hores de mentoria individualitzada i sessions grupals per fer incidència directa en el seu creixement com a empresa, els 9.000 euros per donar suport a les empreses que formin part del programa Tàndem perquè incorporin la tecnologia o solucions proposades pels alumnes, així com la dotació de 18.000 euros per a empreses que incorporin solucions Google Business View.

Finalment, es preveu també una transferència de 40.000 euros per al clúster d’Esports, 20.000 menys que el present exercici, i una del mateix import per a l’Andorra Health Destination (AHD), associació a través de la qual es promou Andorra com a destí de salut.

Malgrat la disminució de la partida per al clúster d’Esports, en la memòria s’explica que es continuarà treballant amb aquest com a eina de gran impacte per a les empreses del país. A més, durant el 2022 es preveu treballar projectes per convertir l’àmbit de l’esport en el primer on introduir un ecosistema d’start-ups i convertir el país en un pol per a l’Esport-tech. I en aquesta línia es treballaran dues línies conjuntament amb el sector privat. D’una banda, per constituir una xarxa d’inversors interessats en start-ups i projectes del sector Sport-tech al país i, de l’altra, la creació de l’Sport Innovation Hub amb reptes i calls per atraure empreses i start-ups del sector.

Així mateix, els comptes d’Andorra Business mantenen també la partida per afavorir la internacionalització de les empreses del país, amb una dotació de 140.000 euros, amb l’objectiu que cada vegada siguin més les societats que aprofitin els mercats internacionals tant per incrementar les seves vendes i per fer connexions, buscar socis, noves tecnologies, proveïdors o models per seguir, entre d’altres.

D’aquesta manera es continuarà amb l’aposta del portal per a la internacionalització, on les empreses poden obtenir informació de mercats, entendre els procediments i preparar-se per aprofitar aquesta internacionalització, i també en l’acompanyament inicial. En aquesta línia, es mantenen les iniciatives de col·laboració ja existents tant a França com a Espanya, com per exemple els acords assolits amb Barcelona Tech City i La Melée a Tolosa i Montpeller, que permeten donar més servei a l’exterior a les empreses andorranes i fan promoció proactiva d’Andorra com a destí d’inversions, i es preveu també, de “forma més personalitzada”, poder fer acompanyament en funció de les necessitats de les empreses a d’altres mercats.

D’altra banda, les despeses de personal s’han pressupostat en 608.017, 45 euros, un 3,61% més que les previstes per a aquest any, un increment que s’atribueix als nous projectes plantejats de cara a l’any vinent així com a les “obligacions formals” exigides per la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada i per la Llei general de les finances públiques, que fan preveure un augment de les reunions del consell d’administració de la societat i, per tant, de la seva remuneració.

Per fer front a les despeses previstes, a les quals caldria afegir els 9.000 euros pressupostats en el capítol d’inversions i els 1.200 estimats de despeses financeres, i equilibrar els comptes, Andorra Business ha previst rebre fins a 2.696.287,45 euros en transferències de l’Estat, 9.000 euros en transferències de capital i compta amb uns ingressos patrimonials de 855.200 euros, procedents de la seva pròpia activitat i fonamentalment dels contractes de col·laboració amb diferents entitats i administracions públiques. Entre aquests, es comptabilitzen les aportacions dels comuns d’Andorra la Vella, la Massana, Ordino i Sant Julià per a l’Andorra Multisport Festival by Ironman, 350.000 euros en conjunt, i la que es realitza des d’Andorra Turisme, que ascendeix a 195.000 euros.

Ironman
Grífols
disparen
pressupost
Andorra Business
Comentaris: 1

Comentaris

Mi pregunta curiosa es lo van a dejar o lo van a sacar? Para el hierro, fuego.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic