Diari digital d'Andorra Bondia
Un treballador a compte propi realitzant les tasques laborals des de casa.
Un treballador a compte propi realitzant les tasques laborals des de casa.

L’obligatorietat de fer l’IRPF ‘online’ crea malestar entre els autònoms


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

L’obligatorietat de fer la declaració de l’IRPF a través d’internet imposada pel Govern al setembre ha portat algun maldecap i fins i tot perjudicis a treballadors per compte propi que fins ara es desplaçaven al departament de Tributs a l’hora de realitzar aquest tràmit. “No és tan evident com es pot pensar fer la declaració de la renda per internet”, explica una autònoma que prefereix guardar l’anonimat. Assenyala que “són moltes coses a tenir en compte i hi ha errors que es poden evitar quan es fa amb l’acompanyament d’un tècnic, cara a cara”. Un oblit a l’hora de detallar les despeses que va tenir durant l’exercici 2019 (la factura del telèfon) ha fet que aquest any, a diferència de tots els anteriors, la declaració li hagi estat positiva. “Un tècnic de tributs m’ho hauria fet notar”, apunta.

L’empipada no va quedar aquí. Quan va voler pagar no ho va poder fer perquè a Tributs no li constava la seva activitat econòmica “quan era la tercera declaració que presentava per ser autònoma!”, s’exclama. Si això passa a treballadors a compte propi avesats a moure’s en l’àmbit digital, com ho viuen els que no l’utilitzen? El conseller general socialdemòcrata Jordi Font remarca que una gran part dels autònoms no fan ni facturació perquè tenen un sol client. Són, diu, “falsos autònoms”, conseqüència de la crisi. Una estratègia que s’ha trobat perquè el dia que no hi hagi feina els empresaris els puguin dir que es quedin a casa, remarca. Algun d’ells, exposa, té la filla aquí i li porta la comptabilitat però n’hi ha que van aprendre de paleta o lampista amb el pare o el tiet i no saben ni escriure. “El que no pot fer ara el Govern és fer-los fer els tràmits online”, diu al mateix temps que lamenta que en aquest país “es passa del solà a l’obac amb una felicitat brutal”. 

Critica que haver limitat la declaració de l’IRPF a la via telemàtica de cop i en plena pandèmia suposa moltes més dificultats per a aquestes persones perquè “són gent que no han anticipat aquesta problemàtica”. Font calcula que el 80% de treballadors a compte propi són falsos autònoms i reitera la proposta del PS de crear una oficina per acompanyar-los a convertir-se en autònoms. 

Des del departament de Tributs i Fronteres es va informar que no té constància de queixes formals sobre aquesta matèria. Explica que es van habilitar vies d’assistència per correu electrònic (la resposta es donava en menys de 24 hores) i per telèfon mitjançant el canal El DTF us truca. Això, afegeixen, permetia donar assistència als obligats tributaris de manera no presencial en el moment d’elaborar la presentació de la declaració. Des de Tributs també es va posar en relleu que la campanya de l’IRPF 2019 va començar l’1 d’abril del 2020 i que no va ser fins a l’1 de setembre del 2020 que es va fer obligatòria la presentació online per als obligats tributaris amb rendes d’activitats econòmiques. És a dir, que durant cinc dels sis mesos de durada de la campanya els obligats tributaris van poder presentar la declaració de manera presencial i no va ser fins al darrer mes que es va imposar el compliment telemàtic, diu l’executiu. El que cal recordar, però, és que a l’abril els serveis no essencials estaven tancats.  

Tot i que de cara a la campanya vinent la voluntat és mantenir l’obligatorietat de la presentació online per als empresaris i professionals, el Govern va assenyalar que reforçarà “si cal” l’assistència no presencial en l’elaboració de la declaració.

L’obligatorietat
fer
l’IRPF
‘online’
crea
malestar
entre
autònoms
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic