Diari digital d'Andorra Bondia
Els constructors temen que les obres a partir del 2020 s’encareixin per l’aplicació de la Llei de transició energètica.
Els constructors temen que les obres a partir del 2020 s’encareixin per l’aplicació de la Llei de transició energètica.

L’obra nova visada augmenta un 47% el 2019 respecte a la del 2018


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: BonDia

El sector de la construcció continua creixent si es tenen en compte els metres quadrats de visats d’obra nova. Així doncs, el 2019 es van visar un total de 442.096 metres quadrats d’obra nova i ampliacions. Aquesta xifra suposa gairebé un 47% més respecte a la superfície d’obra nova visada l’any anterior, o un increment de 147.754 metres quadrats, xifra que coincideix amb el nombre de metres que es van visar el mes de desembre passat. Cal matisar que la superfície concreta d’obra nova està xifrada en 416.434 metres quadrats i la d’obres d’ampliació suposa un total de 25.662 metres quadrats. 
La degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes, Zaira Nadal, va destacar que aquest increment s’ha concentrat en el darrer mes de l’any. “Un terç dels visats de tot el 2019 s’ha fet al desembre”, va afirmar. La raó és que els constructors estan pendents de l’entrada en vigor de la nova normativa de la Llei d’impuls de transició energètica i el canvi climàtic, que preveu que tots aquells edificis de nova construcció per als quals es demani llicència d’obres a partir de l’any 2020 hauran de ser dissenyats per tenir un consum d’energia quasi nul. D’altra banda, en els edificis ja existents, les reformes puntuals que es facin també hauran de complir criteris d’eficiència energètica. Això fa preveure que els projectes constructius podrien augmentar el preu.  “La nova llei fa pensar als constructors que les obres s’encariran i per aquest motiu al desembre hi va haver un boom de visats per por que la normativa comencés a aplicar-se a partir d’aquest mateix mes de gener”, va comentar Zaida. 
Pel que fa a la superfície d’obres de reforma, l’any passat es van visar un total de 46.595 metres quadrats. En aquest cas aquesta superfície és inferior a la registrada l’any anterior, quan es van fer obres de reforma en un total de 75.275 metres quadrats. 
Pel que fa al nombre de visats, si el 2018 en van sumar 1.133, l’any passat van ser un total de 817.
Finalment, les obres menors de total d’enderroc van suposar 375 metres quadrats quan l’any anterior van ser només 11.  

Manca planificació
La degana del COAA va valorar que amb la nova llei, les construccions de nous edificis tindran una millor qualitat i major eficiència energètica, i malgrat que es pugui encarir el producte al final serà un estalvi energètic que repercutirà també en el client. Per Nadal, la reflexió sobre l’encariment del preu de la construcció s’ha de centrar en altres qüestions en les quals  les administracions públiques són responsables. En aquest sentit, segons Nadal, “molts cops les obres s’encareixen quan s’hi concentra molta demanda en un temps determinat, tant de privada com de pública, perquè les empreses de construcció han de buscar treballadors de fora i tot això encareix l’obra”. Des del Col·legi d’Arquitectes van opinar que “les administracions: el Govern i els comuns, han de planificar bé en un calendari les obres públiques i no s’han de concentrar tots els concursos en un període, perquè aleshores això suposarà un encariment de les obres”, va dir la degana. Però Nadal va anar més enllà i va proposar que per part dels comuns “s’hauria de limitar  la superfície de metres quadrats d’obra nova per a cada exercici”. Segons els arquitectes aquestes mesures de limitar l’obra nova per any i programar les obres públiques “aconseguiria equilibrar el sector per evitar aquestes pujades i baixades de demanda”, va apuntar Nadal. 
Precisament per aquesta manca de planificació és difícil de preveure si el 2020 serà un any de continuïtat d’aquest creixement que ha experimentat la construcció els darrers exercicis o es frenarà. Nadal es va atrevir a pronosticar que es preveu que “la tendència es mantingui”.

obra
nova
visada
augmenta
l'obra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte