Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, al seu despatx.
El titular de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, al seu despatx.

L’OCDE eleva quatre dècimes la previsió de creixement el 2023


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

L’economia mundial creixerà aquest any un 2,6%, segons les darreres previsions fetes públiques coincidint amb la finalització del primer trimestre de l’any per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha elevat en quatre dècimes les previsions que va fer el novembre passat.

Amb tot, l’OCDE alerta que la “millora de les perspectives continua sent fràgil”, ja que es manté la incertesa davant el conflicte a Ucraïna, sobre l’impacte real que acabin tenint els canvis en la política monetària i l’evolució de la inflació, que malgrat que s’espera que “es moderi el 2023 i el 2024, es mantindrà per damunt dels objectius fixats pels bancs centrals”.

Precisament, a la zona euro, on es preveu un creixement del producte interior brut global del 0,8%, tres dècimes més del que s’estimava fa cinc mesos i el mateix creixement per a Andorra apuntat per Estadística en les previsions macroeconòmiques del febrer passat, s’espera que la inflació se situï a finals d’aquest any en el 6,2%, sis dècimes menys que l’anterior previsió, i que de cara a l’any vinent baixi ja fins al 3%.

En el cas d’Andorra la previsió d’inflació per a aquest exercici és molt més baixa, un 3,9%, una xifra que s’aproxima més a la inflació que l’OCDE estima per als dos països veïns, un 5,5% per a França i un 4,2% en el cas d’Espanya.

Tot i la perspectiva doncs de millora, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmica, que no descarta que les pressions en els mercats energètics mundials puguin reaparèixer i donar peu a noves pujades de preu i a més inflació, alerta dels “nivells elevats” de la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, i considera que la política monetària “ha de continuar sent restrictiva fins que la pressió de la inflació subjacent es redueixi de manera duradora”. I per aquest motiu, i malgrat que el Banc Central Europeu va apujar els tipus d’interès al 3,5% encara no fa un mes, remarca que “es necessiten encara increments dels tipus d’interès en moltes economies, incloses la dels Estats Units i la de la zona euro”.

Així mateix, des de l’OCDE es considera que les ajudes fiscals per mirar de mitigar l’impacte dels elevats preus de l’alimentació i l’energia s’han de “centrar en els més necessitats”, és a dir “més focalitzades” i no tant de caràcter general, ja que d’aquesta manera s’ajudaria a “garantir la sostenibilitat fiscal, preservar els incentius per reduir l’ús de l’energia i limitar l’estímul addicional de la demanda en un moment d’elevada inflació”.

L’OCDE, que remarca la necessitat de “millorar el dinamisme empresarial”, reclama una “major cooperació internacional per ajudar a superar la inseguretat alimentària i energètica”.

OCDE
creixement
2023

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sobretot tenint en compte la corrupció i la gran cagada i fallida de certs bancs i el rescat millonari oi?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte