Diari digital d'Andorra Bondia
Autèntics Hotels d’Andorra calcula que l’índex d’ocupació dels seus hotels ha estat entre un 60 i un 70% aquest agost.
Autèntics Hotels d’Andorra calcula que l’índex d’ocupació dels seus hotels ha estat entre un 60 i un 70% aquest agost.

L’ocupació d’agost, almenys un 10% inferior a la del 2017, segons AHA


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

L’ocupació hotelera del mes d’agost ha estat més fluixa que l’any passat. Si es compara amb el quasi 80% de l’agost de 2017, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, afirma que enguany s’ha situat “entre el 60 i el 70%”. Hi ha qui diu que la causa cal buscar-la en la celebració del Mundial de futbol a Rússia o en les obres d’embelliment de Meritxell i Carlemany, però la presidenta de l’AHA es mostra força escèptica pel que fa aquests raonaments. “És clar que les obres ens trasbalsen a tots, però no crec que sigui la justificació”, diu. El que ella constata és que els visitants que venen al país ho fan amb pocs diners: “no tenen res a veure amb els clients de l’hivern, són turistes més escurats que l’any passat”, conclou. 

Canut recorda que abans de la crisi, l’agost era un mes de temporada alta, després només ho era mig agost i darrerament són només set els dies d’aquest mes, entre el 7 i el 16, els que han pogut tenir preus de temporada alta. Com que aquesta associació hotelera no és partidària de fer promocions per atreure el que anomenen turisme low cost, en contrapartida, els preus de les habitacions els han hagut de situar un 20% per sota dels de la temporada alta. D’aquesta manera, manifesta, “hem aconseguit centrar les reserves”. I és que si mantenen preus coherents a la categoria de l’establiment, costa molt tirar endavant “perquè la competència és molt dura”. De tota manera, Canut assegura que l’agost ha estat un mes de feina i, a diferència d’altres anys en els quals a partir de mitjans d’agost es treballava poc, enguany “s’ha anat aguantant l’ocupació”.

Aquesta situació es dona després d’una primavera dolenta, “d’un maig catastròfic”, subratlla Canut, en el qual els hotelers han patit molt. I el mes de juliol també ha estat més fluix. En aquest sentit, Canut coincideix amb les dades publicades per Unió Hotelera d’Andorra, segons les quals l’ocupació va caure un 11% respecte el 2017. També explica que entén perfectament el desencís dels comerciants de Prada Ramon en constatar que la proposta del Cirque du Soleil no els suposa un increment de clients. De fet, la mateixa Canut explica que els hotels de muntanya ja no compren entrades del Cirque per a vendre als clients i n’hi ha hagut algun “que s’ha hagut de menjar la meitat de les que havia adquirit”. Canut es  mostra crítica amb la proposta turística del ministeri: “no s’acaba d’entendre” i, a més, “estem cansats que el ministre Camp ho justifiqui tot amb que plou i fa sol”.  Canut també denuncia la política que segueixen alguns hotels grans de quatre o cinc estrelles, que no estan integrats en cap de les associacions i que baixen preus per omplir, com si fossin establiments de tres estrelles i “això a nosaltres ens fa mal”. 

Pel que fa a les previsions de cara al mes de setembre, tradicionalment acostuma a ser “un mes bo” i ja tenen alguna reserva però avui en dia “es fa molt sobre la marxa”, a última hora. 

Per la seva banda, Unió Hotelera d’Andorra (UHA), no tindrà les dades d’ocupació dels hotels associats fins la setmana vinent. Sí que disposen de les corresponents als quatre caps de setmana d’agost que se situen, afirmen, en un índex semblant al de l’agost del 2017. Així, l’ocupació mitjana ha estat entre el 76 i el 77% de mitjana. Des d’aquesta entitat es pronostica una davallada del 5% de l’ocupació a l’agost respecte a la de l’any passat.   

Andorra rep un 0,6% menys de visitants el juliol respecte el mateix mes del 2017

Aquest passat mes de juliol van entrar al país 818.283 persones, la qual cosa suposa un 0,6% menys de visitants que el mateix mes de l’any passat, segons va informar el departament d’estadística. Pel que fa al nombre de turistes, n’hi van entrar 276.071, fet que representa un 2,8% menys que el mateix mes del 2017; mentre que el nombre d’excursionistes va ser de 542.212, la qual cosa suposa un augment del 0,5% respecte al juliol de 2017. Per país de residència, els visitants espanyols van disminuir un 2,6%, mentre que els francesos van créixer un 1,0%. Els d’altres procedències van augmentar un 0,8%. En els darrers dotze mesos els visitants van créixer un 0,6%. Mentre els turistes van augmentar un 3,6%, els excursionistes van disminuir un 1,1%.

L’entrada de vehicles disminueix un 1,2% al juliol

Els vehicles que van entrar al país el juliol passat van ser  410.054, un 1,2% menys respecte al mes de juliol de 2017, segons dades facilitades pel departament d’estadística. Per la frontera hispanoandorrana en van entrar un 1,5% menys i per la francoandorrana, un 0,7% menys. Els vehicles que van entrar durant els darrers dotze mesos van ser 4.248.726, un 0,8% menys respecte al mateix període anterior, en què en van entrar 4.281.026. De gener a juliol del 2018, respecte al 2017, va disminuir un 0,6% el nombre de vehicles.

ocupació
agost
10%
inferior
2017
AHA
Número de vots: 389
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic