Diari digital d'Andorra Bondia
Els visitants fan estades més curtes i reserven les habitacions amb poca antelació, segons la tendència dels últims anys.
Els visitants fan estades més curtes i reserven les habitacions amb poca antelació, segons la tendència dels últims anys.

L’ocupació durant la primavera va ser un 30% inferior al 2017, segons AHA


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Tot i les poques reserves que de moment tenen, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, té la sensació que l’ocupació hotelera aquest estiu serà acceptable, tenint en compte que “les reserves es fan sobre la marxa”. Segons Canut, els hotelers “volem pensar que més o menys serà així. Hem après a no preocupar-nos”.

Pel que fa a la primavera, Canut la qualifica de “més baixa i més llarga”, fonamentalment perquè la Setmana Santa aquest any va ser abans que l’any passat. Hi ha qui diu, comenta Canut, que es deu a les obres a l’avinguda Meritxell, però ella ho posa en qüestió ja que els turistes “segurament ni saben que s’estan fent obres”. La presidenta d’AHA creu que als mesos d’abril, maig i juny hi va haver un 30% menys d’ocupació i assegura que alguns comerciants asseguren que el percentatge és encara pitjor, d’un 40% menys que el 2017. En el cas del seu hotel, situat a Carlemany, comenta que es veia molta gent al carrer i, en canvi, l’hotel “estava al 50% d’ocupació”. “Són tres mesos que patim perquè tenim plantilles fixes”. Canut considera que tot i que es va sortint de la crisi, “la classe mitjana ha quedat molt tocada i la gent s’hi mira molt, a l’hora de fer les escapades”. 

Quant als preus de les habitacions, van pujar a l’hivern, “a l’estiu és difícil”. Més aviat es fan promocions perquè hi ha poca gent. Al mes d’agost sí que s’intenten mantenir els preus de temporada alta, però al juliol són de temporada baixa. 

En la seva opinió, el ministeri de Turisme hauria de fer un esforç més gran per atreure un turisme d’un cert poder adquisitiu. I no s’hauria d’apostar tant per un turisme “low cost”. Per la primavera s’hauria de potenciar el turisme “d’empresa”, de congressos, “que combinés feina i lleure, tant a la muntanya com al centre”. Canut creu que el pressupost s’ha orientat molt a l’hivern, mentre que la primavera es deixa de banda i encara que sigui temporada baixa, “s’hauria d’evitar que sigui tan baixa”.

Pel que fa a l’estiu, Canut reconeix que el mes de juliol els caps de setmana tenen més vida a causa de l’espectacle del Cirque du Soleil, la qual cosa fa que la gent s’animi a venir. Però sempre es tracta “d’escapades curtes”. De fet, la tendència en els últims anys és que “les reserves siguin d’última hora”: de la tarda anterior a l’estada  o fins i tot del matí del mateix dia en el qual es vol pernoctar i sempre “estades curtes”. “Andorra és un destí de pas” per a molts visitants. Pel que fa a la procedència dels turistes, acostumen a ser de proximitat: francesos i espanyols, que estan de pas, confirma Canut.

El mes d’agost continua sent el de major ocupació, especialment les dues setmanes del mig, entre el 6 i el 19 d’agost. Aquests sí que són “dies intensos”, sobretot pel pont de la Mare de Déu d’agost. Aquesta és l’experiència de la presidenta d’AHA, que afirma que a partir del 22 i del 23 d’agost “l’ocupació ja baixa i notes que el fort de l’estiu ha passat”. 

Canut distingeix entre els hotels de ciutat i els de muntanya, perquè en aquests darrers sí que la gent hi fa estades més llargues, “fa vacances”. Es tracta d’un turisme més familiar que fa excursions i sortides combinades amb el descans. De tota manera, considera que “s’ha de saber vendre més Andorra com a destí de muntanya” d’una certa qualitat i no només “el turisme de tenda de campanya”. 

ocupació
primavera
2017
AHA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte