Diari digital d'Andorra Bondia

López presenta un pressupost deficitari per reforçar l’economia durant el 2010


Escrit per: 
Marià Miño


El ministre d’Economia i Finances, Pere López, ha presentat avui dimarts un pressupost deficitari per a l’exercici 2010, que preveu uns ingressos de 306,9 milions d’euros –amb una reducció del 14,2% amb relació als comptes del 2009– i unes despeses de 383,7, un 7,2% més que aquest any.

López va justificar l’increment de les despeses per la necessitat de reforçar l’economia en temps de crisi, i va explicar l’important rebaixa en els ingressos per “les previsions no realistes fetes, molt a l’alça, en els darrers exercicis, i de manera més important encara per a aquest any”.

En aquest sentit, el ministre va argumentar que el pressupost de l’any 2010 “no s’ha fet a partir de les anteriors previsions pressupostàries, sinó a partir de les liquidacions reals, i de les previsions de modificacions i possibles evolucions previstes”. En aquest sentit, el titular d’Economia i Finances va afegir que “quan es produeixi la liquidació del 2009, es veurà que les xifres s’adiuen amb les del 2010 i se situaran lluny de les previsions d’aquest any”.

Davant del dèficit de 76,8 milions d’euros previst per a l’exercici 2010, López va afirmar que els comptes recullen “el volum de despeses que necessita el país” i va argumentar que “l’Estat no pot abaixar les prestacions ni renunciar a reforçar les inversions, les polítiques socials o les de reactivació econòmica, i no podíem situar-nos en un nivell de despesa pública que agreugés la situació de crisi econòmica, sobretot en les inversions”.
Precisament, les inversions han estat el capítol que més s’ha incrementat, amb un augment del 38 per cent, passant dels 50,1 milions de l’any passat a 69,5 milions. A més de les inversions en la millora de la xarxa informàtica, del parc mòbil i la promoció turística, López va destacar les mesures de suport empresarial i les de caràcter social.

Pel que fa a les primeres, el ministre va esmentar l’assessorament i finançament preferent a empreses, la creació d’un nou sector dedicat a l’eficiència energètica i la preparació d’una línia d’ajuts per a les instal·lacions que disposin d’energies renovables. Quant a les polítiques socials, a més de les pensions i els ajuts previstos en la nova Llei de la CASS López va fer referència al reforç de projectes com el centre d’acollida d’infants o l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

L’executiu també invertirà en la contractació de personal, un capítol en què s’ha aconseguit recursos gràcies a la reducció de personal de relació especial, i dels sous dels polítics i de l’augment de la cotització a la CASS. Així, el Govern preveu fer tretze noves contractacions el 2010: un advocat per al gabinet jurídic, quatre empleats del cos judicial, un tècnic comptable per al Registre de Societats, dos treballadors per al departament de Treball, dos tècnics per a Patrimoni Cultural i Salut Pública i dos agents, un per al cos de policia i un altre per a les institucions penitenciàries.
Pel que fa als ingressos previstos, la majoria segueixen provenint dels impostos indirectes (271,1 milions), mentre que els  corresponents als impostos directes (2,7 milions) són els que cauen més amb relació a les previsions de l’anterior exercici, en què es va preveure una recaptació de 6,2 milions.
Així mateix, López va explicar que properament es presentarà una modificació legislativa que suposarà un augment de la recaptació per la taxa de consum de tabac, per mantenir els diferencials de preu previstos en l’acord duaner, un increment que ja està previst en els comptes del 2010.

Aposta del Govern per la reforma de l’administració i del sistema sanitari

Els pressupostos de l’Estat per a l’exercici 2010 denoten la ferma aposta del Govern per la reforma de l’administració i el desenvolupament de sistemes d’informació, d’una banda, i pel desenvolupament del ministeri de Salut, Benestar i Treball, que augmenta les despeses en un 69% amb relació al 2009, passant d’una dotació pressupostària de 36,2 milions a 61,1 milions d’euros.

Les transferències al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), aquesta última com a conseqüencia de l’entrada en vigor de la Llei de la CASS, suposen bona part del pressupost per al ministeri de Salut, Benestar i Treball, amb un global d’uns 37 milions, mentre que el Govern dedica tres milions per a les prestacions del subsidi d’atur.

Pel que fa al departament de Presidència, el Govern hi dedicarà fins a 58,8 milions d’euros, un 24% més que el 2009, quan se’n van preveure 47,4. Un total de 13 milions es destinaran a la creació i desenvolupament de la secretaria d’Estat per la reforma de l’Administració i promoció de la societat del coneixement, una aposta de l’executiu que aglutina els serveis ja existents i preveu la millora de serveis, especialment l’informàtic.
De fet, l’executiu preveu un increment de les despeses per a tots els ministeris, tret del d’Economia i Finances i el d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals. El primer ministeri veu reduïdes les partides de despeses en un 22,33%, passant dels 100,2 milions fins als 77,8 previstos per al 2010, mentre que el ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals passa de de 7,4 a 6,9 milions d’euros, amb una rebaixa del 6,5%.
Així mateix, l’executiu manté  força estable la dotació al ministeri d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, amb unes despeses previstes de 75,6 milions d’euros que permetran fer front a obres com les del túnel del Dos Valires o el desviament de Sant Julià. El Govern incrementa també el pressupost de despeses per als ministeris d’Educació i Cultura, amb augment de l’11,2% (71 milions) i del 14% (32,4%), respectivament.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic