Diari digital d'Andorra Bondia

López rectifica les previsions i estima un IPC anual del 0,3%


Escrit per: 
Marià Miño


El Govern espera tancar l’any amb un índex de preus al consum (IPC) del 0,3%. Així ho va anunciar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que rectifica d’aquesta manera les previsions del 0,9% fetes al mes de juliol i que han servit de base per elaborar els pressupostos de l’any que ve.

López va afirmar també que tots els indicadors mostren un canvi de tendència i va concloure que “tot apunta a una recuperació el 2010”.
El titular d’Economia i Finances va comparèixer ahir per primera vegada per presentar els indicadors. Al setembre, les dades situaven la inflació interanual en el -2,0%, amb una variació mensual del 0,2% i una variació acumulada del -1%.

Pel que fa a la tendència marcada durant l’últim trimestre, el tècnic del ministeri d’Economia i Finances Joan Soler va apuntar que, si bé l’IPC presenta una variació negativa per vuitè mes consecutiu, aquesta “es recupera des del mes d’agost”. En aquest sentit, López va afegir que “tots els indicadors fan creure que hi haurà una recuperació lenta, però que ha de tenir continuïtat en els mesos entrants”.

El ministeri va aportar també dades de visitants, que en els últims dotze mesos han disminuït el 10,8%: un 11% de turistes i un 10,7% d’excursionistes. Segons les dades que va presentar el Govern, aquesta davallada ha suposat una reducció de les despeses dels visitants del 22,4%, motivada per la caiguda de les pernoctacions, que s’ha traduït en un 10% menys de temps d’estada al Principat. La despesa mitjana per turista ha disminuït tan sols un 2% en els últims dotze mesos, passant de 188,77 euros a 181,41 euros, mentre que la despesa mitjana dels excursionistes ha caigut el 13%.
Pel que fa al mercat laboral, al juliol la variació interanual de la massa salarial va ser del -0,2%, situant-se per primer cop en taxes negatives. El salari mitjà és el component que més va disminuir, passant del 5,1% el desembre del 2008 al 3,4%, mentre que el nombre d’assalariats va passar del -2,9% al -3,5%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic