Diari digital d'Andorra Bondia
Un assalariat treballant des de casa.
Un assalariat treballant des de casa.

L’USdA i la CEA adverteixen al Govern que cal regular el teletreball


Escrit per: 
M. S. C. / M. P. A. / M. P. / Foto: BonDia

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) van reclamar ahir la necessitat de regular el teletreball després que el Govern hagi anunciat que totes les empreses que puguin optar per aquesta modalitat tindran l’obligació de fer-ho a partir de dilluns. Pel sindicat, el teletreball s’ha de reglamentar per tal d’establir unes regles clares, perquè d’altra manera es podria convertir en un “esclavatge”. El secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, va posar en relleu que les organitzacions sindicals d’arreu d’Europa així com la Confederació Europea de Sindicats (CES) han treballat en aquesta matèria per evitar que “s’acabi treballant de les vuit del matí a les vuit del vespre aprofitant que estàs a casa”. Un altre aspecte important, diu, són les eines de treball, que han de ser facilitades per l’empresa i no pas per l’assalariat, ja que en cas contrari suposa una pèrdua del poder adquisitiu.

El que sí que va lamentar Ubach és la manca de previsió del Govern a l’hora de regular aquesta modalitat de treball. “Ara anem amb el coet al cul”, va exclamar, al mateix temps que va afegir que “des del març no hem tingut temps, però de divendres a dilluns” es demana a les empreses d’adoptar el teletreball. És davant de tot plegat que el secretari general de l’USdA va reiterar que el Codi de relacions laborals no està adaptat a la realitat d’Andorra. “Tan sols està adaptat a la realitat de l’empresariat, però no a la dels treballadors”, va concloure.

La CEA, de la seva banda, demana la convocatòria d’un Consell Econòmic i Social extraordinari per abordar la “necessària” regulació del teletreball. El president de la patronal, Gerard Cadena, es va mostrar comprensiu amb els motius que han portat l’Executiu a decretar el teletreball obligatori, ja que entenen “que està a les mans de tots fer el possible per reduir la corba de contagis i mantenir a la vegada les activitats econòmiques en la mesura del possible”, però al mateix temps va reclamar una regulació del teletreball que garanteixi la productivitat i el manteniment d’unes condicions laborals òptimes. “Hem d’entendre que la gran majoria d’empreses del nostre país estan concebudes per al treball presencial i que, avui per avui, no disposem d’un marc normatiu clar que reguli aquesta situació”, va recordar.

Segons la CEA, la regulació del teletreball hauria d’incloure normes clares a l’hora de determinar qui pot i qui no pot teletreballar, en funció de la naturalesa de l’activitat, de les condicions del lloc de treball i de l’estructura organitzativa de cada empresa. En el mateix sentit, la patronal considera que s’haurien d’articular i clarificar els mecanismes que facin possible el control del compliment de les condicions contractuals, quant a horaris de treball i assoliment d’objectius, entre d’altres.

La naturalesa del teletreball també suscita preocupacions en la patronal que apunten que s’haurien de resoldre per la via de la regulació. Aquestes qüestions fan referència a aspectes com el tractament de dades sensibles o confidencial en un entorn, com ara els domicilis particulars, que no sempre compleix requisits equivalents als d’un centre de treball; la regulació dels accidents o malalties relacionades amb l’activitat laboral; o l’ús del material necessari per desenvolupar l’activitat.

A l’últim, el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag), Lluís Anguita, considera que aquesta regulació, pel que es refereix als empleats de la Funció Pública, ja arribarà quan s’aprovin els reglaments que el regulin. Llavors sí que exigiran que es compleixi tot el que allà s’estableixi. Anguita creu que davant d’una situació “excepcional” com la que s’està vivint en aquests moments a causa de la pandèmia, s’ha de fer el que calgui per “donar suport al 100% al Govern”, i “tothom ha de donar el màxim i fer el que faci falta”. “No podem pressionar”, va afegir. Creu que els treballadors públics s’han d’adaptar el millor possible a la situació. Així, va dir que a l’Administració “ningú es queixa”, ni per haver de teletreballar amb els seus equips, ni pels canvis de lloc de treball que hi pugui haver. “Som un servei públic”, va exposar.

Espot aclareix que per aplicar treball a distància cal l’acord de l’empleat
El cap de Govern, Xavier Espot, va rebaixar el terme obligatorietat en relació amb el teletreball en una entrevista ahir a RNA. “Parlem d’obligatorietat amb certes excepcions”, va apuntar. El primer que va assenyalar és el fet que la Llei de relacions laborals, que preval per sobre del decret de l’Executiu, “ve a dir que el teletreball no es pot aplicar si el treballador no hi està d’acord. Per tant, la primera condició és que el treballador hi ha d’estar d’acord, si no, no es pot aplicar”. En segon lloc va explicar que a partir de dilluns “no farem inspeccions a totes les empreses del país i les que no ho apliquin seran sancionades. Aquesta no és la idea”, sinó que es donarà “cert marge de tolerància” i les primeres inspeccions aniran acompanyades de “recomanacions”. “Per sancionar cal discriminar les empreses a les quals se’ls pot exigir que ho facin i aquelles on no és raonable fer-ho”, va afirmar, recordant que no és el mateix una gran empresa que disposa de mitjans que una de petita que no està preparada. Per tant, d’entrada “inspeccions pedagògiques”, i després sancionar a qui actuï “de mala fe”.

CEA
USdA
regulació
Govern
teletreball
productivitat
condicions de treball

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte