Diari digital d'Andorra Bondia
L’USdA lamenta que la llei d’ocupació descarti el subsidi d’atur contributiu
L’USdA lamenta que la llei d’ocupació descarti el subsidi d’atur contributiu

L’USdA lamenta que la llei d’ocupació descarti el subsidi d’atur contributiu


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

Per la Unió Sindical d’Andorra (USdA), l’avantprojecte de llei d’ocupació és, “en general, una bona llei”, però voldrien que fos “més ambiciosa”. En aquest sentit, el secretari general de l’organització, Gabriel Ubach, es va mostrar en total desacord amb el fet que el text no prevegi la instauració d’una prestació contributiva d’atur i s’opti per un ajut no contributiu, tal com existeix a hores d’ara. Des de l’entitat, es defensa que “cal un subsidi contributiu” perquè “la gent que està a l’atur ha de tenir un dret i no viure de beneficiència”. 
A banda d’això, l’USdA també hi troba a faltar la inclusió d’una bossa per als empresaris que es nodrís de les seves aportacions i de la qual se’n podrien beneficiar en moments de problemes econòmics. Així, aquests diners podrien servir per cobrir part dels salaris, en el cas que una companyia tingués dificultats, o bé pagar els acomiadaments si una societat fes fallida. L’import retirat d’aquest fons hauria de ser retornat a terminis, va dir. Pel que fa la resta de l’avantprojecte de llei que va presentar-los el Govern dimarts passat, el sindicat el veu amb bons ulls. Ubach remarca que l’USdA sempre ha defensat que el Servei d’Ocupació i Inspecció de Treball “han de tenir més mitjans que avui” i que si fins ara no se’ls ha dotat suficientment “és perquè el Govern de torn no els hi ha donat”. Al mateix temps va remarcar que l’organització també ha advocat pels programes d’ocupació. A l’últim, Ubach va insistir dimarts davant del Govern que la situació dels treballadors és molt precària i que urgeix un augment dels salaris i les pensions.

Cambra de Comerç
Per la seva banda, la directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, va declarar que la llei és un “pas endavant”, ja que preveu nous serveis i dona rang legal a prestacions existents. “El text ens sembla molt bé perquè ordena tot el sistema d’ocupació”, va dir i va destacar que també es facilita la cooperació i coordinació entre diferents organismes en matèria d’ocupació i formació professional i regula les polítiques d’inclusió professional per a les persones amb vulnerabilitat. Escaler assenyala que, amb els canvis, el Servei d’Ocupació acompanyarà molt més les empreses en la recerca dels perfils de treballadors, però que també s’oferiran serveis més individualitzats per les persones que busquen feina o bé que cerquen una millora del seu lloc de treball, una demanda que està creixent en els darrers temps. A banda, la Cambra de Comerç destaca el pas endavant en la política formativa dels demandants d’ocupació.
La directora de l’organisme va remarcar que ja s’ha demanat al Govern que, un cop aprovat el text, serà necessari explicar els canvis, tant a les empreses com als treballadors. Així, creu que caldria impulsar una campanya àmplia perquè totes les parts siguin coneixedores dels serveis en matèria d’ocupació que tenen a l’abast.

Observatori per ajustar la política migratòria

L’avantprojecte de llei d’ocupació preveu una millor coordinació amb les polítiques d’immigració per tal que vagin d’acord. Així, es crea un observatori que permetrà tenir molt clar, a través de les dades recopilades, on hi ha més o menys demanda, entre d’altres aspectes. Tot plegat ha de permetre sustentar l’obertura de quotes d’immigració. Des del Govern es va remarcar que a hores d’ara hi ha més oferta de feina que no pas demanda.
Una altra de les novetats que incorporarà la llei, el servei de foment de l’emprenedoria, va ser molt ben rebut per la Cambra de Comerç. Escaler va recordar que aquesta és una qüestió que ja es va treballar des d’aquesta entitat i també des de la CEA. Mesures d’aquest tipus són necessàries per a gent que es troba sense feina o que aposta per autoocupar-se, destaquen.

USdA
lamenta
llei d'ocupació
subsidi d'atur
contributiu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic