Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vilallonga també és vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals.
Marc Vilallonga també és vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals.

Marc Vilallonga: “L’ingrés a l’FMI tornarà la banca a la situació anterior a la crisi de BPA”


Escrit per: 
P. G.
“L’ingrés del Principat al Fons Monetari Internacional (FMI) podria situar el sistema financer andorrà a la situació anterior a la crisi de BPA.” Així ho va afirmar Marc Vilallonga, advocat i professor de Fiscalitat de la Universitat d’Andorra (UdA), a més de ser vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals. Segons aquest expert, “el ràting andorrà atorgat per l’agència S&P podria millorar encara més si es continua amb l’adhesió a l’FMI i es podria recuperar el nivell anterior a la crisi BPA”. Per a Vilallonga, aquesta adhesió “comporta més pros que contres”. 
La crisi BPA va posar de manifest que una de les debilitats de la banca andorrana “era el fet que no hi hagués accés a un prestador d’últim recurs com l’FMI o el Banc Central Europeu (BCE)”, va opinar Vilallonga. L’FMI  com a entitat que vetlla per l’estabilitat econòmica “dona seguretat davant possibles problemes greus que puguin afectar el país o el sistema financer andorrà en un futur”, va considerar. El fet que aquesta entitat pugui exercir de prestador en cas de dificultat o com una assegurança per al país, “milloraria la capacitat de resiliència” davant moments adversos de finançament que pugui  tenir el país o la banca, segons va explicar. 
D’altra banda, accedir a l’FMI suposarà també tenir un país “més solvent, això no només és bo per als bancs, sinó que facilitarà l’accés als crèdits, les condicions sempre seran millors, i els interessos baixaran”, va comentar l’expert, que preveu que l’accés als crèdits millorarà per a l’Estat i per als clients de la banca en general. 
De fet,  l’expert va analitzar que perquè el sector financer andorrà continuï tenint èxit en un futur com a plaça de banca privada i de gestió de patrimonis “és necessari poder disposar d’un prestador d’últim recurs”.  Segons Vilallonga “el fet que només cinc dels estats membres de l’ONU no pertanyin a l’FMI és també un indicador del prestigi de l’entitat”. L’advocat va recordar que Sanmarino, microestat europeu i similar a Andorra,  i Suïssa, també en formen part. 
Pel que fa a l’aspiració  de formar part del BCE, Vilallonga va dir que ha de ser una negociació ad hoc, al marge de l’acord d’associació amb la Unió Europea, i que mai es podria fer efectiu abans de cinc o sis anys. 
 
LLEI DE BLANQUEIG
Quant a la modificació recent de la Llei 14//2017 del 22 de juny de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme,  Vilallonga va explicar que respon a les recomanacions del GAFI així com del Moneyval i del Comitè mixt compost per representants del Principat i de la Unió Europea en el marc de l’acord monetari. Vilallonga  va destacar que la disposició final modifica la Llei qualificada del Codi de procediment penal pel que fa al termini del secret de les actuacions. “Si es compara amb les legislacions veïnes, va ser una de les qüestions que van preocupar el Moneyval en el marc de la darrera avaluació, que pot afectar negativament tant les investigacions nacionals com la cooperació penal internacional, i es recomanava que s’augmentés”, va explicar Vilallonga.  Per aquesta raó, la modificació suposa ampliar el termini del secret de les actuacions. 
 
 
 
 
FMI
Marc Vilallonga
Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte