Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, conversa amb el president de la Cambra, Josep Maria Mas, al Centre de Congressos.
El cap de Govern, Xavier Espot, conversa amb el president de la Cambra, Josep Maria Mas, al Centre de Congressos.

Mas manté que faltarà un any més per recuperar els nivells pre-Covid


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.F.

Després que el producte interior brut (PIB) s’incrementés un 25% durant el segon trimestre de l’any, les previsions apunten que l’economia nacional “està accelerant el pas durant el segon semestre”, fet que facilitarà que es pugui acabar l’any amb “una taxa força positiva del PIB”, malgrat que “encara farà falta almenys un altre any per poder recuperar els nivells d’activitat pre-Covid”.

Si més no així ho ha posat de manifest el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, en la presentació de l’Informe econòmic 2020, on ha destacat que després d’un “2020 tan negatiu” les perspectives econòmiques per a aquest any “són positives”, si bé ha admès que “encara estan envoltades d’una gran incertesa”.

Mas, que ha incidit que a nivell internacional “la recuperació es preveu intensa al llarg del 2021”, tot i que amb diferent ritme en funció d’àrees i països, ha destacat que l’economia nacional “comença a mostrar senyals de recuperació de l’activitat”, afavorida en bona mesura “pels avenços en la vacunació contra la Covid-19”, que han comportat una millora de la situació epidemiològica i la retirada progressiva de moltes de les mesures de restricció de la mobilitat i interacció social.

En aquest sentit, el president de la Cambra s'ha mostrat confiat que els alts nivells de vacunació assolits també pels països de l’entorn “permetin seguir retirant restriccions i avançant cap a la quasi normalitat”, un aspecte “clau per consolidar i impulsar la recuperació iniciada aquest estiu.

Mas, que ha destacat que la injecció de recursos públics “ha permès atenuar els efectes econòmics i socials derivats de la pandèmia”, ha advertit, però, que les mesures de suport “no són suficients per recuperar el nivell d’activitat empresarial previ a la pandèmia”, i ha recordat les dades de la darrera enquesta d’impacte econòmic realitzada per la Cambra i Andorra Recerca+Innovació, que apuntaven que cinc de cada deu empreses encara estan patint els efectes”. Per això, el president de la CCIS ha insistit en la necessitat d’articular un pla econòmic amb un triple objectiu com seria, a curt termini, la promoció d’accions de suport a les empreses per pal·liar els efectes de la crisi sanitària i afavorir l’activitat empresarial, l’impuls, a mitjà termini, d’un procés de transformació estructural de l’economia i, ja a llarg termini, promoure un desenvolupament més sostingut i resilient des d’una perspectiva econòmica, mediambiental i social.

Aturada mundial
En relació amb els resultats de l’informe, Mas ha recordat que  l’any passat l’emergència sanitària va paralitzar l’economia mundial durant setmanes, fet que va originar “les pèrdues econòmiques més grans des de la Segona Guerra Mundial”. En el cas d’Andorra, l’informe posa de manifest que la caiguda de l’activitat va ser “més intensa” que el de les economies veïnes i que la del conjunt de la Unió Europa com a conseqüència “del pes superior de les activitats terciàries i, en particular, del comerç i el turisme en l’economia”. Així, el PIB es va desplomar un 12% i va posar fi a sis anys de creixements positius.

Per sectors, l’informe recull que els serveis van ser els més perjudicats per les restriccions de mobilitat, provocant “caigudes històriques” d’activitat en àmbits com ara l’hoteleria, la restauració, el transport i el comerç. L’evolució de la resta de sectors també va empitjorar en relació amb el 2019 si bé de “manera menys intensa”.

Mas
manté
faltarà
any
més
recuperar
nivells
pre-Covid

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte