Diari digital d'Andorra Bondia

Medi Ambient preveu crear un registre de sòls contaminats


Escrit per: 
Redacció


El departament de Medi Ambient crearà un registre de sòls contaminats per fer un seguiment dels terrenys que han estat afectats per alguna substància tòxica.

Es tracta d’una de les mesures que inclou el reglament de sòls contaminats, del 17 de febrer del 2010, presentat ahir a BIBM junt amb la guia tècnica d’aplicació de la norma. El departament va informar ahir que en els últims cinc anys s’ha registrat entre sis i set casos, entre els quals hi ha el camp de tir de la Rabassa, que ja està descontaminat i en fase de vigilància.
La iniciativa legislativa, que situa el Principat com a capdavanter en la matèria entre els països veïns, estableix els procediments que cal seguir en cas que es detecti un terreny contaminat i introdueix el criteri de sostenibilitat, tant en la vessant econòmica com en la mediambiental. En aquest sentit, la normativa prioritza el tractament del sòl afectat sobre el terreny per damunt del trasllat de terres, amb l’objectiu de reduir l’impacte en el medi.
El director general de l’empresa Medi Terra i assessor del Govern en l’elaboració del reglament, Jordi Boronat, que va presentar la guia tècnica davant d’un centenar de persones, va afirmar que “el criteri de sostenibilitat és molt recent i en altres normatives encara no s’ha inclòs”. En aquest sentit, Boronat va argumentar que “a Andorra és difícil exportar i moure residus, de manera que és important prioritzar el tractament de les terres in situ”.
El ministre de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, va sostenir que “en els últims anys hem anat consolidant una manera de veure el medi ambient” i va assegurar que “la Constitució ja era capdavantera en la matèria i amb l’aprovació del reglament tornem a ser capdavanters”. Així mateix, Alay va afirmar que “no es tracta tant de fer lleis o reglaments punitius com de conscienciar la gent”.
El reglament, que consta de 15 articles i 6 annexos, té d’objectius principals establir les concentracions de contaminants al sòl mitjançant la comparació amb uns nivells guia d’alerta (NGA), regular els procediments que cal seguir, establir els continguts dels informes tècnics i regular les responsabilitats.
Pel que fa a les responsabilitats, els propietaris del terreny tenen l’obligació de comunicar a l’administració l’existència d’indicis de contaminació i han d’assumir les despeses corresponents a les eventuals operacions de recuperació. La norma inclou també la possibilitat que el propietari opti per la recuperació voluntària, mitjançant la comunicació de la proposta al departament de Medi Ambient.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic