Diari digital d'Andorra Bondia
 El ministre de Finances, Eric Jover, i el director del departament de Tributs i Finances, Albert Hinojosa, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director del departament de Tributs i Finances, Albert Hinojosa, en la compareixença d’ahir.

Més controls perquè es declari el ‘tax free’ a la duana andorrana


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA/ J. Viladot

El departament de Tributs i Fronteres reforçarà de cara al mes que ve els controls a la frontera perquè les persones que han fet el tax free duguin a terme la declaració a la duana andorrana (sempre que tinguin l’obligació de fer-ho). Cal recordar que les persones que descompten l’IVA de les mercaderies que compren a l’estranger tenen l’obligació a partir dels 300 euros d’anar a la duana i pagar l’IGI d’aquests articles un cop entren al Principat. També les persones que accedeixen al país amb mercaderies valorades en més de 900 euros han de complir amb les obligacions tributàries a Andorra, en aquest cas encara que no hagin fet el tax free. Amb aquesta mesura, el Govern vol reduir el frau fiscal i promoure el consum intern i la competitivitat dels comerços. “La competència cal que sigui justa”, va dir ahir el ministre de Finances, Eric Jover.

Per facilitar el compliment de la legalitat, el departament de Tributs i Fronteres millorarà el procés declaratiu per tal que aquests tràmits es puguin fer les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Aquestes millores entraran en funcionament abans de finals d’any. Jover no es va voler aventurar a facilitar una estimació de les declaracions que es deixen de fer però va observar que la freqüentació de vehicles a la duana espanyola no és la mateixa que la que hi ha a la duana andorrana. El ministre també va dir que de moment no es planteja una reducció de la franquícia a partir de la qual cal pagar l’IGI perquè podria comportar de retruc una reducció de les franquícies per als turistes que visiten Andorra.

Per altra banda, el Govern va informar que la presentació de les declaracions de l’IRPF de l’exercici 2019 evoluciona a un ritme inferior al registrat l’any passat. Així, a un mes de la finalització del termini per fer-la, l’han presentat 4.794 obligats tributaris, que inclouen 480 nous declarants. Falten per presentar-la 13.000 obligats tributaris, dels quals 4.200 són declarants amb rendes procedents d’activitats econòmiques i 6.600 únicament declararan rendes del treball.

Per evitar el col·lapse del departament, el Govern ha pres diferents mesures. Una d’elles és la presentació obligatòria de forma telemàtica de la declaració de l’IRPF per als obligats tributaris que obtenen rendes d’activitats econòmiques i del pagament a compte de l’impost de societats i de l’impost de la renda dels no residents i del pagament fraccionat de l’IRPF. També es restableix el servei de cita prèvia d’assistència en l’IRPF per als obligats tributaris que obtenen rendes del treball inferiors a 50.000 euros i rendes del capital immobiliari amb una xifra d’ingressos inferior a 36.000 euros; es limiten els tràmits per torn (dos per persona i torn); i s’habilita el nou servei El DTF us truca per a l’obtenció de cita prèvia i qualsevol altre tipus de consulta.

Un estudi comparatiu
El Govern ha encomanat a una consultora internacional un treball que l’ha d’ajudar a calcular l’índex comparatiu del sistema tributari andorrà. Aquest estudi (anomenat Paying Taxes) és utilitzat pel Banc Mundial i elaborat per PwC i permetrà comparar-se amb 190 països. El treball donarà informació sobre tots els impostos que ha de suportar una empresa a Andorra, el temps que requereix durant un any per pagar les obligacions fiscals, el nombre de pagaments que ha de fer l’empresa durant l’any, i el temps requerit i l’eficiència quan cal fer modificacions de les declaracions.
 
Jover va explicar que l’estudi permetrà debatre amb els actors econòmics del país amb elements objectius sobre el sistema tributari i tenir elements per presentar-se a fora per atraure inversió estrangera. També es farà durant els pròxims tres anys l’estudi de la bretxa fiscal. Tot plegat permetrà identificar les febleses del sistema fiscal, els elements de millora i tenir idea de la possible evasió fiscal.
El ministre de Finances va explicar que tots els sistemes fiscals requereixen revisions. En el cas d’Andorra, Jover va descartar increments de l’IGI, l’IRPF o l’impost de societats però sí que va apuntar cap a una reflexió entorn de les deduccions. Això no passaria pas per eliminar-les, sinó per revisar-les (algunes a la baixa) i crear-ne de noves (com ara per al mecenatge esportiu i cultural, tal com s’ha explicat en d’altres ocasions).

Port de l'arma de foc
La generalització del port d’arma de foc a tot el col·lectiu de la duana es materialitzarà durant aquest any. Avui ja hi ha el servei de lluita contra el contraban que la utilitza però la intenció és fer-la extensiva a tots els agents que es troben al punt fronterer. El director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va destacar que es tracta d’un projecte “ambiciós”, “complicat” i llarg d’implementar. Així, durant aquest any es faran les formacions a tots els agents per poder implantar la mesura. Hinojosa va recordar que aquesta és una petició del sindicat, ja que els agents es troben amb certs riscos a l’hora de desenvolupar la seva activitat i davant “l’augment general de la inseguretat”.

 

controls
tax-free
Duana
Comentaris: 1

Comentaris

Totslment innecessari arma de foc als aduaners, quan tenen la Policia al costat. A que es deu? Ni que entressin al qaeda per lamfrontera o haguessin de perseguir a terroristes per la muntanya. Que val la festa? Quant de sobre sou?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic