Diari digital d'Andorra Bondia

Més empreses surten a fora d’Andorra des de fa un any


Escrit per: 
M. S. C.

El nombre d’empreses interessades a internacionalitzar-se s’ha incrementat des de fa un any. Tot i que fa temps ja hi havia societats grans que travessaven fronteres, aquesta vocació ara també es dóna en el teixit mitjà.

Això està motivat per dos factors, principalment. D’una banda, alguns negocis aposten per estendre’s a altres països perquè el mercat andorrà se’ls ha quedat petit. De l’altra, en els sectors en què s’ha registrat una aturada de l’activitat econòmica interna, les societats opten per reconvertir-se o, si tenen suficient saber fer, desplacen la seva activitat a altres mercats.
Les empreses que aposten ara per la internacionalització són principalment del sector serveis (com ara consultories o empreses que treballen amb energies renovables). També n’hi ha que es dediquen a la distribució i a la construcció (en aquest cas són de mida més gran). A aquestes cal afegir-hi el sector financer, que des de fa anys ha començat l’expansió a l’exterior. Per altra banda, també hi ha empreses que donen serveis des del Principat, un procés que faciliten les noves tecnologies. El primer mercat amb què treballen és l’europeu, però també és destacable l’iberoamericà, sobretot els països emergents.
Aquesta tendència a sortir fora de les fronteres del Principat es fa palpable per les consultes que la Cambra de Comerç rep sobre la internacionalització. Tot i així, la directora de l’ens, Pilar Escaler, remarca que tenint en compte que al voltant d’un 90% de les empreses tenen menys de cinc empleats, el nombre global de les que aposten per sortir no és gaire significatiu. Tot i així, sembla que aquesta tendència anirà en augment.
Per aquest motiu, l’entitat aposta per estrènyer convenis amb cambres de comerç d’altres indrets. En aquest sentit, va indicar que, davant la petitesa d’An­dorra, s’aposta per servir-se d’estructures d’altres països. Així, hi ha empresaris que han participat en missions espanyoles i ara n’hi ha que miren amb interès el nord d’Àfrica.

Comentaris: 1

Comentaris

tendría que haber "cupos " tambien para "trabajar" fuera de andorra. mucho "paripe" para trabajar allí, pero desde allí, como se buscan la vida para salir a fuera. ay... tanta hipocresia.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic