Diari digital d'Andorra Bondia
Més metres autoritzats per construir obra nova però menys permisos
Més metres autoritzats per construir obra nova però menys permisos

Més metres autoritzats per construir obra nova però menys permisos


Escrit per: 
P.G./Foto: Agències

La superfície total autoritzada per a la construcció d’edificis de nova planta durant l’any 2015 va ser de 45.350 metres quadrats, xifra que representa un augment del 128% respecte al 2014, quan es va arribar al fons de només 19.892 metres quadrats, la més baixa en molts anys. Si es mira per superfície, s’autoritzen més metres quadrats d’obra, però si es mira per nombre de permisos d’obra el 2015 és l’any amb menys autoritzacions registrades. En total només són 29 els permisos autoritzats d’obra nova, un 14,7% menys que el 2014. Això significa menys obres, però per l’increment de metres quadrats autoritzats, més grans. 
Des de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) valoren positivament l’increment de la superfície autoritzada “perquè d’alguna manera demostra més demanda i més interès per construir, perquè hem de recordar que tot el que s’autoritza no s’executa necessàriament”, va explicar el gerent, Víctor Filloy. Tot i això consideren que en relació als permisos i la superfície “es tracta de projectes més grans i estem satisfets, no només per construir més sinó perquè això significa que l’economia va millor”. 

MÉS OBRA NOVA A SANT JULIÀ 
Si ho mirem per parròquies, Sant Julià de Lòria és la que registra un increment més gran de la superfície d’obra nova autoritzada. En concret l’any passat es va autoritzar 21.847 metres quadrats, xifra que suposa el 624,5% més que el 2014. La segueix Encamp, que augmenta la superfície un 286% respecte de l’any anterior i arriba a 8.563 metres quadrats. Molt a prop hi ha la capital, que amb un creixement del 217% arriba a 5.410 metres quadrats d’obra nova. En menys mesura creix Ordino, que augmenta la superfície un 72%, i després Escaldes-Engordany, que ho fa només un 19%. 
A l’altre costat hi ha les dues parròquies en què la construcció nova continua baixant. Es tracta de Canillo, en què disminueix un 95% amb només 169 metres quadrats d’obra nova, i la Massana, que el 2015 va veure reduïda la superfície autoritzada un 75% i va arribar a construir tan sols 647 metres quadrats. 

Habitatges plurifamiliars
Si mirem per tipus d’edificació, l’habitatge plurifamiliar és el que incrementa un 470% la superfície d’obra nova autoritzada. Per contra els xalets i altres tipus d’edificis veuen reduïda la superfície un 2,9% i un 13,3%, respectivament. 
En concret, dels 45.350 metres quadrats autoritzats l’any passat, 32.026 van ser per construir habitatges plurifamiliars i només 8.858 van ser per a xalets, i més de 4.400 metres quadrats van ser per a altres tipus d’edificis, com magatzems, edificis agrícoles o locals comercials. 
Sant Julià de Lòria, que és la  que més ha autoritzat, és també la parròquia que ha destinat més metres quadrats a habitatges plurifamiliars, en concret han estat 19.116 metres quadrats. Escaldes-Engordany és la parròquia on s’ha registrat més metres per a obra nova de xalets, concretament 3.116. Finalment Andorra la Vella és la que més superfície dedica a altres tipus d’edificis, 3.115 metres quadrats. 

construcció
permisos
obra nova
superfície
Acoda
metres quadrats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic