Diari digital d'Andorra Bondia
Raül González va renovar ahir la presidència del consell d’administració de l’AFA per sis anys més.
Raül González va renovar ahir la presidència del consell d’administració de l’AFA per sis anys més.

Més recursos a l’AFA per assumir la supervisió de les asseguradores


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Raül González, que va renovar ahir per sis anys més el càrrec de president del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana, AFA, (antiga INAF), té per endavant com a reptes la supervisió del sistema d’asseguradores i la implantació de les noves normatives i directives que deriven de l’acord monetari. Per fer front a la nova funció de supervisar el sector assegurador, l’AFA comptarà amb més recursos.

Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, qui va xifrar en quatre les persones que s’hauran de dedicar a la supervisió del sector assegurador.  En aquest sentit, Cinca també va manifestar que a partir d’ara a l’hora de renovar el consell d’Administració de l’AFA “haurem d’incloure perfils  que tinguin experiència i coneixement del sector assegurador”, va dir.  El ministre també va destacar que la supervisió d’aquest sector que abans era tasca del Govern, “fa un salt qualitatiu perquè a l’AFA tenen uns recursos més tècnics i una metodologia més especialitzada” per fer seguiment dels acompliments que introdueix la llei d’assegurances que es va aprovar fa un any. 

Segons González, les asseguradores tenen cinc anys, fins al 2023, i l’AFA “ha d’assumir la supervisió de les entitats perquè compleixin amb les ràtios de liquiditat i de solvència que imposa la normativa i  per ells suposa un període d’adaptació”, va dir el president de l’AFA.

A més d’aquesta supervisió del sector d’assegurances, l’altre repte serà la nova normativa que comporta l’acord monetari. El ministre de Finances va recordar que ja està en la comissió legislativa i a discussió la llei de solvència i liquiditat, però Cinca també va avançar que a finals d’aquest mes o la primera setmana de desembre té previst presentar la modificació de la llei 8/2013 que introduirà molts elements del que es coneix com MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) “o elements que defineixen l’actuació i funcionament dels bancs i la protecció dels seus clients”, va dir. Amb aquestes dos lleis, Cinca va dir que Andorra ja “farà un salt qualitatiu” i com a molt aquest Govern podrà desenvolupar reglaments de la llei de solvència i liquiditat que seran complexos i tècnics igual o més que la mateixa llei. La resta de reglamentacions de l’altra i de més lleis s’hauran de fer en governs futurs. En aquest sentit, González va destacar que l’acord monetari no implica unes lleis determinades “sinó una constant adaptació de totes les directives i legislacions que a nivell europeu es van decretant”. 

Plaça financera forta
L’experiència al capdavant de l’INAF, ara  AFA, de González va ser lloada pel síndic general, Vicenç Mateu, i també pel mateix ministre Cinca. González ha estat al capdavant de la institució en els darrers set anys, sis anys com a president i el darrer com a president en funcions. Uns anys en els quals ha bregat amb “l’episodi negre”, en paraules del mateix Cinca, de la BPA. Segons el president de l’AFA, la plaça financera “ha demostrat la força i el rigor perquè no només ha superat amb nota aquest incident sinó que va coincidir amb el temps amb tota una renovació pel que fa al tema fiscal, els compromisos amb els països veïns i també ha superat el canvi de cicle i de model”.

González no va voler fer cap tipus de declaració o valoració sobre possibles fusions que es puguin donar en l’escenari financer. El president de l’AFA va insistir que la tasca de la institució és la supervisió d’entitats financeres i asseguradores i l’assessorament al Govern. 

recursos
AFA
assumir
supervisió
asseguradores
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic