Diari digital d'Andorra Bondia
Natàlia Rossa, Neus Cornella, Sophie Bellocq i Zaira Nadal en la compareixença d’aaquest matí.
Natàlia Rossa, Neus Cornella, Sophie Bellocq i Zaira Nadal en la compareixença d’aaquest matí.

No dels col·legis a la lliure prestació de serveis “sense cap limitació”


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.S.

Després d’haver mantingut diferents reunions amb el Govern, amb els assessors d’aquest, amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus i fins i tot amb representants europeus, i després d’haver-ho acordat en una assemblea general extraordinària, el Consell de Col·legis Professionals d’Andorra (CCPA) ha decidit mostrar el seu neguit “per com s’estan portant a terme les negociacions de l’acord d’associació” amb la Unió Europea i reiterar la seva oposició a una llibertat d’establiment i a una lliure prestació de serveis “sense cap limitació”.

Així ho ha posat de manifest aquest matí la presidenta del CCPA, Sophie Bellocq, que, acompanyada de les integrants de la junta Zaira Nadal (arquitectes), Neus Cornella (economistes) i Natàlia Rossa (odontòlegs), ha precisat que en tots els contactes amb l’executiu i amb els representants europeus se’ls ha dit que no es demanaran límits ni es faran excepcions quant a la llibertat d’establiment i a la lliure prestació de serveis, un fet que pel col·legi constitueix  un risc per a l’usuari perquè “ha de tenir garantia que el professional que presta el servei té la titulació i la formació necessària”.

En aquest sentit Bellocq ha lamentat que mentre que a ells se’ls ha dit des del Govern que “la lliure circulació de serveis la volen introduir de forma completa” i que “hem de ser raonables perquè el país en depèn”, Mònaco “està negociant un tractat més rigorós que el nostre”, i ha revelat que durant la trobada amb l’ambaixador de la Unió Europea a Andorra, Didier Lenoir, aquest els va dir que “l’únic que toleraria Europa” en aquest àmbit “és una moratòria tipus l’assolida amb el tema del tabac”.

La presidenta del CCPA, que ha recordat que “hi ha una diferència entre un tractat d’associació i un tractat d’adhesió” i ha lamentat que per la metodologia que se segueix en la negociació “sembla més una adhesió per blocs que no una associació”, s'ha mostrat també crítica amb “l’opacitat” de l’executiu malgrat les diferents reunions. “Volem saber què demana Europa amb els professionals liberals, què contesta el Govern i què podem dir nosaltres”, ha insistit Bellocq, que ha lamentat la manca de resposta a totes les demandes que se li han fet arribar. “Des del Govern, el discurs sempre és agradable, però al final del conte sempre és no”, ha assegurat la presidenta del CCPA, que ha afirmat tenir la “sensació que hi haurà una negociació política que no se’ns està dient”, motiu pel qual ha considerat que “hi ha un debat deslleial” sobre l’acord d’associació amb la UE per part del Govern.

Per tot plegat, i malgrat deixar clara la voluntat de continuar participant en les diferents reunions, Bellocq considera que avui és complicat poder donar una opinió en relació amb l’acord d’associació. “No podem dir que no perquè no tenim informació suficient”, ha assenyalat, tot i que “no podem dir que sí”, ja que “per la metodologia i per tal com ens han dit que no a les coses que hem demanat la resposta avui no seria positiva”.

Bellocq, que ha recordat que fa més de cinc anys que es reclama la regulació de les professionals liberals i que també des del col·legi es va denunciar la mala aplicació de la Llei d’inversió estrangera, ha volgut deixar clar que els neguits del CCPA no responen a qüestions corporativistes. “No volem protegir la nostra butxaca, sinó la cultura i la identitat andorrana i que hi hagi una lògica de país”, ha defensat la presidenta del consell de col·legis, que ha insistit en la “importància del model de país que es vol” i també en la necessitat de garantir la qualitat de servei. I en aquesta línia s'ha mostrat convençuda que “si no hi ha equilibri en aquest acord, no hi haurà qualitat de servei”.

I és que per garantir la qualitat del servei, una de les demandes dels professionals liberals és que es fixin uns requisits tècnics i d’experiència mínims per als forans que s’estableixin i vulguin exercir al país i que s’exigeixin també en el cas d’aquells professionals que tot i no estar radicats al país hi venen puntualment a prestar algun servei.

En aquesta línia, Benllocq ha defensat que han de continuar sent els col·legis els qui “han de seguir controlant i aprovant els professionals que vindran”, ja que són aquests els especialistes en la matèria i els que coneixen els requisits que han de complir aquests professionals, i “no pas la secretaria d’Estat d’Afers Europeus”, i que “sense aquesta autorització del col·legi que no es pugui exercir”. 

Així mateix, la presidenta del CCPA, que ha insistit que “no es pot prescindir de la feina de supervisió que fan els col·legis” i ha recordat que “si un professional no respecta els codis deontològics de la professió, els col·legis tenen mecanismes per expedientar-lo”, ha incidit també en la qüestió de l’idioma i ha criticat que, a diferència del que fan altres països, no es vulgui fixar de forma obligatòria que per establir-se al país els professionals liberals hagin d’acreditar com a mínim el nivell B2 de català. “Si la llengua no es respecta no s’està respectant la identitat cultural del país”, ha lamentat Bellocq, que ha posat d’exemple l’àmbit sanitari, on la “relació de confiança entre pacient i metge és essencial” i on si un pacient no fos atès en la seva llengua s’estaria “minvant la qualitat del servei”.

Des del col·legi també es defensa el treball amb Immigració i el sistema de quotes perquè “cal tenir en compte la capacitat del mercat” i una reforma de la llei per “dotar els col·legis professionals de més competències”.

no
col·legis
lliure
prestació
serveis
“sense cap limitació”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte