Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen demana al director d’RTVA que posi en marxa mecanismes de control


Escrit per: 
Redacció

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), com a responsable de la comissió d’Economia, va demanar ahir al director general de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA), Jordi Marticella, que posi en marxa mecanismes de control de qualitat de la gestió per garantir el compliment dels principis marcats a l’article 2 de la Llei de la radiodifusió i televisió públiques, en el marc de la primera compareixença d’un alt càrrec de la parapública al Consell General. 

Tot i que la mateixa normativa –que està vigent des del 13 d’abril del 2000– atribueix a les comissions legislatives la facultat de controlar l’actuació de la parapública sota la vocació de servei públic, han hagut de passar deu anys des de l’aprovació de la llei perquè s’hagi requerit una compareixença pública. En aquest sentit, el director general d’RTVA va explicar els pocs canvis que s’ha pogut introduir des que va entrar ara fa quatre mesos i va assegurar que el gruix de les modificacions arribaran el setembre, amb el començament de la nova temporada. Així mateix, el director de la parapública va remarcar l’objectiu de dotar els continguts de la màxima pluralitat.

Pel que fa a la demanda del president de la comissió d’Economia, Marticella va admetre que RTVA no ha desenvolupat protocols d’actuació que fixin unes condicions als treballadors i va apuntar que “s’ha de valorar el guany i la repercusió que tindria entrar a  burocratitzar les coses”. Així mateix, el director general de la televisió pública va afirmar que s’està treballant en la modificació del codi deontològic, per adaptar-lo “al moment actual i als nous criteris”, i va afegir que RTVA compta amb sistemes interns de control de minutatge.

Malgrat la manca de protocols concrets, Marticella va defensar la vocació de servei públic d’RTVA, així com l’objectiu d’oferir continguts plurals. En aquest sentit, el director de la parapública va assegurar que la consigna donada als treballadors és que “davant d’un fet noticiable, que es busqui el major nombre de reaccions”, i va sostenir que en els diferents espais “s’ha buscat la diversitat d’opinions i de convidats”. Finalment, Marticella va afirmar que amb iniciatives com la retransmissió en directe del consell de ministres s’ha buscat precisament donar la informació sense talls.
Després que Marticella desgranés el contingut de la programació de la televisió i la ràdio públiques, el president de la comissió d’Economia va constatar també la “manca de definició d’un model de televisió”. En aquest sentit, Nomen va apuntar que “cal decidir si volem un model generalista o un model de producció d’Andorra” i es va referir a la incorporació de “producció de fora que poc té a veure amb els continguts d’Andorra”, amb referència a la introducció de programes com els procedents de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya (XTVL).

Marticella va discrepar en aquesta qüestió i va sostenir que el fet de ser “una televisió de proximitat englobada en una realitat nacional ja genera un model per si mateix”. A més, el director general d’RTVA va recordar que “la situació econòmica de la parapública no queda al marge, i dificulta el funcionament diari i poder crear un model amb més llibertat”. Pel que fa a la introducció de “material vingut de productores externes”, Marticella va mantenir: “Tenim les limitacions pressupostàries que tenim, així que o busquem un producte aliè o posem material per omplir.”
En aquest sentit, el responsable de la televisió pública es va mostrar partidari de comptar amb aquest tipus de programació complementària, ja que “dóna més continuïtat a la programació”, que compta amb “contingut que almenys pugui entretenir”. Tot i així, Marticella va deixar clar que “la XTVL és un complement, mai la base” i va recordar que RTVA compta amb “espais de promoció de la llengua i de promoció cultural”.

La consellera reformista Olga Adellach va opinar que “des d’RTVA s’està fent una bona feina” i va preguntar per la capacitat de la parapública d’oferir una programació plural amb la legislació actual. Adellach va afirmar que “cal analitzar si hi ha una normativa legal perquè es pugui garantir aquests mecanismes” de control. Sobre aquest tema, Marticella es va mostrar convençut que la llei actual pot garantir la pluralitat i va afegir que “la llei que tenim és molt genèrica”, de manera que “els consellers han de decidir si volen fer-la més o menys concreta”.
Finalment, el conseller general socialdemòcrata Jordi Cadena va aplaudir “la pluralitat dels programes” exposats per Marticella i va opinar que “la gestió que es fa de la televisió és bona i plural”. En aquest sentit, Cadena va sostenir que “hi ha un canvi important respecte d’etapes anteriors, sobretot de l’etapa Forné”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic