Diari digital d'Andorra Bondia
Nomen denuncia que els actius de BPA no s’han traspassat a Vall Banc
Nomen denuncia que els actius de BPA no s’han traspassat a Vall Banc

Nomen denuncia que els actius de BPA no s’han traspassat a Vall Banc


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El president del consell rector de Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, va denunciar ahir que el que fins ara han dit les autoritats competents en el sentit del traspàs dels actius i passius de Banca Privada d’Andorra a Vall Banc, excepte els dels 2.400 clients que no han estat validats, seria incert i que tots aquests actius i passius “continuarien estant dins de BPA”.
Nomen, que va assegurar que es tractaria d’una qüestió “molt greu” si s’acabés confirmant, va explicar que la societat cooperativa ha tingut coneixement que els darrers balanços que BPA ha fet arribar a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) posarien en dubte la realització real d’aquest traspàs. 
En aquest sentit, el dirigent de Raiffeisen.ad va precisar que en els últims balanços de BPA constaria que el total d’actius i passius de l’entitat seria de 1.760 milions, amb uns recursos gestionats que ascendirien a 1.274 milions, mentre que fora de balanç (accions, obligacions...) hi hauria uns 2.500 milions.
Nomen, que va destacar que fins i tot hi hauria hagut un increment de recursos en relació al balanç del 31 de maig del 2015 “segurament per partides fora de balanç que hi han entrat”, va insistir que aquestes xifres, sempre que els balanços no fossin equivocats, constatarien que “no hi hauria hagut traspàs”, un fet que comportaria que Vall Banc “fos una entelèquia, una closca buida”.
En aquesta línia, el president del consell rector de Raiffeisen.ad va destacar que si els fets es confirmessin els extractes que dóna Vall Banc als seus clients “no servirien” ja que  no es pot dir “que un client té un compte amb un determinat import o unes accions perquè encara serien a BPA”. Per això, Nomen, que va assegurar que “hi ha un compte pont entre BPA i Vall Banc perquè aquest últim tingui liquiditat, considera que, en cas de confirmar-se tot plegat, els clients de Vall Banc es trobarien en una “situació vulnerable”.
Per això, Nomen va fer una crida a les autoritats perquè “actuïn immediatament” i perquè l’INAF “confirmi o negui això i expliqui per què BPA presenta aquests balanços”. I és que per l’economista, que va assegurar que “tot indica que s’estaria fent una simulació de traspàs”, els fets denunciats són “fàcils de confirmar” ja que “les nostres autoritats judicials no han de fer res més que demanar a l’INAF l’últim balanç de Banca Privada d’Andorra”. Així, Nomen, que va insistir que si aquestes quantitats estan reconegudes en els balanços és “perquè l’entitat les té”, va avançar que si s’acaba confirmant que els darrers balanços de BPA són correctes, des de Raiffeisen.ad “haurem d’actuar judicialment”.
D’altra banda, l’economista, que va destacar que en cas de ser així els fets “els administradors no estarien fent el que toca” a la vegada que “el comprador no s’estaria comportant com el comprador normal d’un banc”, va advertir del risc i de la “conflictivitat judicial” que es pot donar un cop es posi en marxa l’intercanvi automàtic d’informació. En aquest sentit, el president del consell rector de Raiffeisen.ad es va preguntar com es pot afrontar aquest intercanvi d’aquí un parell de mesos i mig si qualsevol dada i informació d’un client que pogués facilitar Vall Banc “no s’adequaria” a la realitat. “S’estarà falsejant dades perquè els actius són a BPA”, va assegurar Nomen, que va insistir que els comptes de Vall Banc, que tenen la mateixa numeració que tenien a Banca Privada d’Andorra excepte pel que fa al codi de l’entitat, “serien comptes mirall”.

Higini Cierco compareixerà a la comissió BPA dimecres vinent

Higini Cierco compareixerà dimecres vinent davant la comissió especial de Vigilància i Prevenció del Risc per a l’Estabilitat Financera en qualitat de representant legal de BPA i president del consell d’administració de l’entitat abans que fos intervinguda. Així ho confirma el mateix Cierco en la carta que ha fet arribar a la subsíndica, Mònica Bonell, en la qual dóna resposta a les cartes enviades per la comissió proposant dates per a la compareixença.

 

Eusebi Nomen
Vall Banc
BPA
Banca Privada d'Andorra
traspàs d'actius i passius
intercanvi informació
Higini Cierco
comissió BPA
Raiffeisen.ad
balanços
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic