Diari digital d'Andorra Bondia
Només un 36% d’empreses familiars tenen acordat el pla de successió
Només un 36% d’empreses familiars tenen acordat el pla de successió

Només un 36% d’empreses familiars tenen acordat el pla de successió


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) ha elaborat un estudi sobre l’empresa familiar que ha lligat a les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2016. En aquest es remarca que gairebé el 62% de les enquestades es consideren empreses familiars, tot i que, segons va destacar el mateix president de la Cambra, Marc Pantebre, aquest percentatge és segur més elevat. De l’enquesta destaca que només un 35,8% de les empreses tenen signat per escrit un acord de successió. Això significa que es té preparat el traspàs de la propietat i la gestió del negoci de cara a la generació següent. Una qüestió important, segons Pantebre, sobretot “si hi ha més d’un membre de la família treballant en l’empresa, perquè si només hi treballa un fill la successió és més clara”. 

De fet, la gran majoria, un 51%, no tenen aquest pla de successió i gairebé un 13% assegura que no el té però que l’està preparant. Val a dir que si es té en compte la dimensió de l’empresa, el 64,7% de les empreses de més de 25 treballadors sí que tenen signat el pla de successió. I per sectors, el 55% dels negocis de la construcció tenen tam­bé pla. 

El president de la Cambra assegura que això no significa que l’empresa desaparegui, però sí que destaca que l’externalització o posar-la en mans de gestors externs és un fet que es dona cada vegada més. Només un 3% de les empreses han superat la barrera de la segona generació. De fet, un 56%  de les empreses són dirigides pels fundadors, per la primera generació, i només en una de cada quatre ho fa la segona generació. El 15% de les empreses són dirigides per la primera i la segona generació, o per la segona i la tercera.

Lligat amb aquesta planificació hi ha el protocol familiar per escrit, que és un instrument clau per a la presa de decisions i assegurar la continuïtat i la viabilitat de l’empresa al llarg de les generacions. Només el 15% de les empreses han implantat un protocol familiar, i un 16% no saben què és. 
La Cambra proposarà a l’Empresa Familiar Andorrana estudiar accions conjuntes per dur a terme la difusió d’aquestes eines, com és el protocol familiar i l’acord del procés de successió per donar una continuïtat a l’empresa amb un procés de traspàs acordat i planificat. 

Proposta per canviar la cotització dels autònoms

Una de les principals preocupacions dels empresaris enquestats per la Cambra de Comerç és la necessitat de “canviar la fórmula de cotització perquè la quota no és proporcional als seus ingressos”, va dir Pantebre. La Cambra confia en la proposició de llei del PS de suport als emprenedors i farà les seves aportacions.  L’altra principal preocupació continua sent trobar mà d’obra qualificada. Un 35% de les empreses declara tenir dificultats. En aquest sentit des de la Cambra es faran més cursos específics de formació d’aquelles branques que tenen més dificultats per trobar personal qualificat. 

 

Indústria

Recuperació lenta i gradual

El sector de la indústria ha experimentat en el segon semestre del 2016 un augment de l’activitat. Les opinions de les empreses del sector sobre la marxa dels negocis mostren el clima més favorable dels últims tretze anys. La producció industrial creix, però encara està en taxes moderades. Les perspectives per al primer semestre del 2017 són les més positives dels darrers anys i refermen un escenari de recuperació gradual, que anirà consolidant-se en els propers mesos. 

 

Construcció

Renova no reflota el sector

L’activitat constructora es manté estancada en nivells molt baixos i mostra moltes dificultats per iniciar una tendència a la recuperació. Les dades destaquen la manca de dinamisme de l’obra pública i l’escassa demanda de nova construcció residencial. El pla Renova tampoc està contribuint prou a reactivar el sector perquè les activitats lligades a la reforma i la rehabilitació no acaben d’agafar l’embranzida esperada.  

 

Comerç 

Impuls feble de l’activitat 

Els resultats de l’enquesta confirmen una tímida millora de la situació comercial, sobretot perquè el sector parteix de xifres molt baixes. El 32% dels negocis han qualificat de bona la marxa de l’empresa i només el 18% de negativa (aquest és el percentatge més baix des del 2003). El volum d’estocs en roba, calçat i higiene i sanitat s’ha considerat excessiu.  Les perspectives mostren un to més positiu però encara no indiquen una millora de fons. 

 

Hoteleria

Millors resultats  de la dècada

El sector hoteler és el que registra resultats més positius. Tot i que el balanç de la campanya estival va ser discret, la bona afluència de visitants en els mesos de temporada baixa, octubre i novembre, ha fet créixer un 12,7% interanual el nombre de turistes, i amb un inici molt positiu de la temporada de neu al desembre han fet possible assolir els millors resultats turístics dels últims deu anys. Les expectatives són que la recuperació anirà consolidant-se. 

 

Expectatives 2017

Un positivisme de baix pols

“Les perspectives de les empreses per a l’any 2017, si bé mantenen en general un clima positiu, posen de manifest que la conjuntura seguirà marcada pel baix pols de l’activitat i que la senda de la recuperació es mantindrà dèbil i molt continguda”, va explicar el president de la CCIS. Pantebre va destacar que la millora del context europeu, i en particular d’Espanya, hauria de continuar donant impuls a l’activitat de l’economia andorrana. 

empresa
cambra
comerç
familiar
conjuntura

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte