Diari digital d'Andorra Bondia
ANA/ El responsable del departament d'Estadística, Enric Ripoll,
ANA/ El responsable del departament d'Estadística, Enric Ripoll,

Només un terç dels aturats acudeixen al Servei d'Ocupació


Escrit per: 
Agències

El Servei d’Ocupació, mecanisme públic perquè les persones que s’han quedat sense feina (o vulguin canviar-la) en puguin trobar, no acaba de seduir a les persones aturades. Segons els resultats publicats pel departament d’Estadística el 28 de juny, dins l’Enquesta de forces del Treball, la taxa d’atur a Andorra es va situar el 2017 en el 2,4%, la dada més baixa des del 2010. Però d’aquest 2,4%, només un terç va acudir a Ocupació per aconseguir revertir la situació, segons ha informat el responsable d’Estadística, Enric Ripoll.

Els motius? Una resposta complicada, ha plantejat el mateix Ripoll. Per una banda, perquè sempre hi ha un percentatge dels aturats que no vol, almenys de manera parcial, trobar feina, per temes personals o familiars, o per d’altres raons de pes. També hi ha l’aspecte que, bona part d’aquests aturats, “no estan interessats en les ofertes d’Ocupació”, ha justificat Ripoll. De fet, la mateixa enquesta elaborada per Estadística indica que Ocupació no és “ni la primera, ni la segona ni la tercera via dels aturats per buscar feina”, ha afegit.

El responsable d'Estadística, que ha volgut puntualitzar i explicar millor aspectes d’aquesta Enquesta de forces del Treball -publicada per primera vegada i que a partir d’ara es farà periòdicament-, ha valorat, amb tot, positivament aquest percentatge del 2,4% d’aturats d’Andorra, i més si es compara amb les taxes de països veïns. Està propera al 18% en el cas d’Espanya, mentre que la mitjana europea és del 8% aproximadament. Però cal puntualitzar que el Principat té un sistema particular pel que fa al règim de contractacions i de permisos laborals, ha recordat. Així mateix, ha subratllat que de tots els aturats, un 74% només fa un any que busca feina, i un 26% fa més d’un any. Una dada “rellevant dins del drama”, ha opinat.  

En un altre ordre de coses, Ripoll ha volgut justificar per què ha disminuït en set anys 5,8 punts la taxa d’activitat (nombre de població activa dividit per la població en edat de treballar), el 2017 situada en el 80,6. Els motius, l’envelliment progressiu de la població, una menor participació dels joves al mercat laboral (perquè segueixen estudiant), un augment de les residències de sense treball (del 29,7%) i una disminució dels permisos de residències i treball. En qualsevol cas, ha reforçat Ripoll, la taxa d’activitat d’Andorra és “de les més elevades d’Europa”. La mitjana del vell continent, per exemple, és del 73,4.

Així mateix, ja ha avançat que els resultats del primer trimestre del 2018 donaran un "màxim històric" pel que fa a la població activa, és a dir, persones entre 15 i 64 anys en edat de treballar.

aturats
ocupació
estudi
CRES

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte