Diari digital d'Andorra Bondia
El president de l'APBI, Pascual Gracia.
El president de l'APBI, Pascual Gracia.

Pascual Gràcia: “el reglament d’ajudes als propietaris és com rentar-te la cara amb un drap brut”


Escrit per: 
Metixell Prat / Foto: APBI

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) no està gens satisfeta amb el reglament d’ajuts econòmics destinats a propietaris de locals comercials o habitatges que han vist reduïts els seus ingressos de manera substancial per les mesures excepcionals per la Covid-19 que va aprovar el Govern la setmana passada. “Sincerament i de manera clara i concisa és com rentar-te la cara amb un drap brut”, assegura el president de l’APBI, Pascual Gracia.

Gracia recorda que “com a associació sempre hem tingut una postura responsable” i mentre remarca que sanitàriament “s’ha gestionat molt bé”, en tot allò que els afecta com a sector, “hi ha coses que no s’han fet prou bé”. Insisteix que seguint amb la corresponsabilitat marcada pel Govern fan falta altres mesures que reclamen des de fa setmanes i que per ara no han rebut cap resposta positiva. “La primordial i més bàsica, i que com hem dit des d’un inici té un cost zero per a les arques públiques, és que si l’arrendament d’un local es veu afectat per les mesures excepcionals i aquest local té una hipoteca, que s’apliqui una carència en el mateix percentatge en què s’ha reduït el lloguer. Ens sembla molt raonable i senzill d’entendre”, destaca, afegint que en aquest cas no hi ha afectació pel banc, ja que un cop es torna a la normalitat, el propietari seguirà pagant la hipoteca. “És només fer un parèntesi. Una qüestió de creure’s o no la corresponsabilitat, però ho hem demanat des de l’inici i no es fa”, exposa, indicant que sense aquesta acció “pot passar que hi hagi gent que perdi la propietat dels locals”.

D’altra banda i parlant concretament de les ajudes aprovades la setmana passada, no comparteixen que només hi puguin optar les persones físiques i no les jurídiques. “Amb un capital social de 3.000 euros pots constituir una societat. Això és un gran propietari?”, es pregunta. És per aquest motiu que voldrien que el cribatge es fes en funció del volum de rendes afectades. També qüestionen que en el cas dels propietaris se’ls miri el volum patrimonial que tenen abans de decidir si poden rebre una ajuda i en canvi als llogaters no. “Ens sembla molt bé que hi hagi tot aquest control i que es prevegi un règim sancionador, perquè són recursos públics, però entenem que quan el Govern intervé en el capital privat, com és el cas dels descomptes en el lloguer, ha de ser igual o potser encara més exigent”.

Com ja van exposar en una carta tramesa a l’Executiu fa unes setmanes, insisteix en el fet que hi ha sectors comercials que s’hauran vist més afectats que altres i per tant, consideren que els descomptes no haurien de ser iguals. “No és igual un comerç de moda que un d’alimentació”, remarca. En aquest sentit assegura que “ens trobem que hi ha propietaris que estan tenint més pèrdues que el seu inquilí i això no pot ser”. Per tot plegat Gracia remarca que “no demanem ajudes, sinó que els esforços es reparteixin equitativament”, ja que “si no apliquem els mateixos criteris es produeix un greuge diferencial brutal”.

De la mateixa manera lamenta que no hi hagi hagut “un diàleg més fluid” amb el Govern per tal de poder treballar en les mesures o fins i tot en el reglament d’ajudes publicat. “És important recuperar la comunicació perquè sinó es poden aprovar mesures que tenen una repercussió molt negativa”. I posa un altre exemple: “Tenim resident d’alt poder adquisitiu que han vingut assessorats i quan han llogat un pis ho han fet a través d’una societat. Ara diuen que la societat no té activitat i se’ls descompta el 100% del lloguer d’un habitatge que és on resideixen. Són gent que no ho necessita, en canvi a un treballador que cobra molt menys, només se li descompta el 20%. S’estan donant ajudes a qui no ho necessita i això s’hauria de rectificar”, conclou.

Andorra
APBI
gracia
lloguers
propietaris
ajudes
reglament
Comentaris: 1

Comentaris

Quanta raó té el sr. Gràcia. Aquí els propietaris semblen els dolents. Després de dos anys d'injustes pròrrogues forçoses ara els cau la clatellada del "decretazo" Covid. S'atempta a drets fonamentals, de manera clarament inconstitucional.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic