Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, en una compareixença anterior.
El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, en una compareixença anterior.

Pautes i bones pràctiques per a les organitzacions sense ànim de lucre


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) després d’unes inspeccions realitzades en el sector de les organitzacions sense ànim de lucre (OSAL) ha elaborat un document de pautes i exemples de bones pràctiques d’actuació perquè aquestes entitats no siguin utilitzades per canalitzar fons o recursos a través de persones i entitats vinculades a grups o organitzacions terroristes, sempre tenint en compte les particularitats i la grandària de cada organització. 
Així doncs, la Uifand recorda la importància que tenen aquestes organitzacions “de prestar serveis socials i suplir d’aquesta manera les deficiències que poden presentar certs serveis del sector públic”. Però també les considera “vulnerables” perquè poden ser utilitzades en benefici de grups terroristes.
Entre les mesures que proposa, algunes formen part de la Llei de les entitats sense ànim de lucre, com ara la creació d’un llibre de  registre dels beneficiaris que rebin fons. A més també preveu que cada entitat faci una valoració de les vulnerabilitats i amenaces. Entre les bones pràctiques destaca que als documents de les OSAL s’ha de definir concisament l’objecte i el propòsit de l’organització, la composició dels òrgans de responsabilitat i els deures i responsabilitats, entre d’altres.
La Uifand recomana a aquestes entitats que estiguin al dia de les novetats legislatives d’Andorra pel que fa a prevenció de blanqueig, i proposa que cada OSAL designi un responsable de compliment en matèria de prevenció de finançament de terrorisme amb potestat i coneixement suficients per analitzar els riscos als quals s’exposa la seva activitat i implementar les mesures mitigadores i de seguiment adequades. 
També recorda la transparència financera i comptable que han de seguir les OSAL, amb controls al pressupost anual que ha de justificar i documentar les despeses, la política d’adquisició de béns o la selecció de proveïdors. 
Finalment, la Uifand proposa que les OSAL han de fer una màxima cooperació amb l’entitat bancària amb la qual treballin, la qual cosa suposa donar coneixement dels riscos i les mesures adoptades. Així com també detallar els processos d’identificació i selecció dels beneficiaris. 

pautes
bones pràctiques
organitzacions
sense
anim
lucre

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ens hem tornat bojos. Aquesta gent arruinarà andorra

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte