Diari digital d'Andorra Bondia
Hi va haver més de 10 milions de pernoctacions entre l’1 de desembre del 2021 i el 30 de novembre del 2022.
Hi va haver més de 10 milions de pernoctacions entre l’1 de desembre del 2021 i el 30 de novembre del 2022.

“Període dolç” per al sector, amb un 20% més de turistes al gener


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Després de les bones dades del 2022 a nivell turístic, en concret des del desembre del 2021 fins al 30 de novembre del 2022 hi va haver més de 10 milions de pernoctacions, i d’un desembre amb més d’un 35% de turistes, el gener també es perfila amb dades positives, ja que el creixement pel que fa als turistes se situa al voltant d’un 20 o d’un 22%.  Ho exposa el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, per a qui la tendència positiva continua: “Andorra està de moda i arribem a xifres impensables fa 4 o 5 anys i després de la pandèmia quan pensàvem que la recuperació seria més lenta. Estem en un període molt dolç, molt bo”.

També a nivell internacional, el Principat apareix ben posicionat quant a l’increment en l’arribada de visitants si es comparen les xifres amb el 2019. I si el baròmetre de l’Organització Mundial del Turisme situava el Principat com a sisè país amb més entrada de visitants durant el primer semestre del 2022 amb un 10%, en el baròmetre de novembre que té en compte de gener a setembre, Andorra n’ocupa la sisena posició juntament amb Puerto Rico amb un 14%, darrere de les Illes Verges (+29%), Albània (+18%), Saint Maarten (+16%), Etiopia i Hondures (+15%). 

D’excursionistes a turistes
D’aquestes darreres dades, Budzaku en fa una lectura “positiva”, tot i que insisteix que caldria contextualitzar-les, ja que “si es té en compte els visitants per població, som els millors del món, som el número 1”. Ara bé, insisteix en el missatge que l’objectiu és no sobrepassar els 8,1 o 8,2 milions de visitants perquè les infraestructures d’Andorra quant a carreteres i serveis no ho permeten i “estaríem supercol·lapsats”. El repte és doncs generar més pernoctacions amb la mateixa gent.

No només a l’hivern 
En aquest sentit, recorda que en alguns mesos de l’any Andorra experimenta “certa saturació” i la finalitat és, d’una banda, créixer en turistes a la primavera i a l’estiu, i de l’altra, que els turistes es quedin més nits i produeixin més “però és el mateix turista que ja està aquí i no tindrem aquesta sensació de col·lapse”. D’aquí que el gran repte sigui revertir la situació, de manera que bona part dels 5 milions de persones que no pernocten, ho facin. Es tracta d’un objectiu que a poc a poc es va assolint, ja que si es comparen les pernoctacions dels darrers 10 anys s’ha passat dels 6,2 milions de pernoctacions el 2012 als 10 milions del 2022, el que suposa un 65% més. “Estem contents perquè estem convertint el tema de visitant a turista”, insisteix el director d’Andorra Turisme. A més, la despesa mitjana també ha pujat. Així a l’hivern se situa a 140 euros per nit i a l’estiu, al voltant dels 125 euros. El que suposa uns 130 euros de despesa mitjana entre hivern i estiu. Així doncs, el sector turístic està aportant 1.300 milions d’euros de tot el PIB del país, “que és més del 50% del total” remarca.

Destinació de qualitat
A aquests objectius cal sumar-hi el vessant qualitatiu, que ha de portar un client de poder adquisitiu més alt. En relació amb això, Budzaku defensa que “estem en línia amb tot el que és sector privat: si l’oferta és millor, automàticament la despesa mitjana serà més alta i tindrem la possibilitat de fer millor comunicació”. Aquesta millora qualitativa passa per la reducció de llits d’hotel “perquè encara que n’hi ha molts, 47.000 i el preu el marca l’oferta i mentre l’oferta sigui més forta que la demanda els preus no pujaran o pujaran poc”. I posa com a exemple el forfet de les estacions, que des de fa tres o quatre anys ha passat de 40 o 42 euros a 60 euros. També reconeix que l’oferta gastronòmica ha millorat, un element més que pot atraure  turistes d’un poder adquisitiu més alt. I el marge de millora hi és, subratlla el director d’Andorra Turisme, donat que a l’hivern es pot arribar al 90-95% d’ocupació i en canvi al juny, per exemple, “encara estem lluny del 40-50% d’ocupació hotelera”, conclou.

El festival Andorra Clàssic, definit al 90%
En un parell de setmanes haurien d’estar enllestits els serrells del nou festival Andorra Clàssic, segons confirma el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, que avança que els detalls que queden per tancar són “més aviat artístics i d’organització”.  El projecte està definit en un 90%, almenys pel que fa al moment: “una de les dates que tenim disponible és a principis de juny”. Perquè l’objectiu és doble: generar visites i posicionar la marca. I per portar a terme això darrer, insisteix que el festival ha de ser “una oferta exclusiva” i ha de tenir ineludiblement “el seu  punt d’originalitat” per marcar la diferència. I “aquesta proposta està feta per un director creatiu que té originalitat”, afegeix. Reconeix que al país “trobem a faltar el tema d’art i cultura molt més sofisticada i culta”, però també deixa entreveure que en aquesta ocasió no és que Andorra Turisme hagi anat a buscar el projecte, sinó que el director artístic ha estat qui ha presentat la proposta.

turistes
gener

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte