Diari digital d'Andorra Bondia
La corporació té previst continuar amb les obres d’embelliment dels nuclis antics dels diferents pobles de la parròquia.
La corporació té previst continuar amb les obres d’embelliment dels nuclis antics dels diferents pobles de la parròquia.

Pressupost “normal” per al 2022 que s’enfilarà de nou als 15 milions


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

La majoria comunal de Canillo està acabant de tancar el pressupost del 2022, que segons admet el cònsol major, Francesc Camp, “espero que definitivament sigui un pressupost normal”. Després d’haver de modificar de pressa i corrents els números del 2020 a causa de la pandèmia i d’haver de fer un pressupost a la baixa també el 2021, les bones perspectives econòmiques, amb permís de la crisi sanitària, fan que la corporació hagi previst retornar un pressupost d’ingressos que voltarà els 15 milions d’euros, “l’habitual per un Comú com el de Canillo”, i que suposa augmentar d’1,1 milions les xifres de l’any passat. Camp reconeix que el 2022 ha de marcar un punt d’inflexió, però “no només a Canillo, també arreu del país”, perquè “si no hi és, serà molt complicat”.

Comptant que es podrà fer una bona temporada d’hivern, la corporació confia poder recuperar els ingressos provinents del cànon d’Ensisa, que juntament amb les transferències del Govern suposen un pilar important. “L’any passat vam cobrar alguna cosa, però molt residual”, afirma el cònsol, recordant que van ser 1,8 milions que no es van rebre, el que va suposar aproximadament el 10% del pressupost. “Això es nota molt”, comenta, per tant, enguany compten que si bé no es podrà ingressar el mateix que abans de la pandèmia, sí que el cànon podria rondar els 1,5 milions, deixant enrere el prop de 300.000 euros ingressats en l’exercici anterior.

Inversions
Els dos primers anys de mandat la corporació ha seguit una estratègia de “no gastar més del que s’ingressa” per no endeutar-se, i la idea seria mantenir aquesta línia, tot i que Camp admet que “si les perspectives són bones i els ingressos són bons” no descarten una mica d’endeutament. Però deixa clar que encara és aviat per afirmar-ho i que tot dependrà de l’evolució de l’economia.

Les partides més importants de despesa les coparan les inversions en obres. Després de l’esforç fet en el mandat passat per embellir els centres històrics de cada poble, per davant en queda “un d’important” que és el de Soldeu. “S’han fet algunes obres secundàries però ara queda el gruix de la feina”, remarca, indicant que la inversió superarà el milió d’euros. També es preveu tirar endavant les fases 3 i 4 de l’embelliment del poble de Canillo, que inclouen canviar el clavegueram i fer la separativa d’aigües, una intervenció que també supera el milió d’euros.

Però si hi ha una obra que suposarà una despesa important, aquesta és la de la reforma dels carrers de Sant Pere del Tarter. La corporació la va estimar en entre 3,5 i 4 milions i per aquest motiu s’ha decidit utilitzar les contribucions especials per tirar-la endavant. És a dir, que els propietaris de la zona hauran d’aportar part del finançament. “S’ha parlat amb ells i estem ultimant els costos per veure quina porpoció assumirà cadascú”, detalla el mandatari canillenc, que recorda que s’han de refer tots els vials, incloent-hi també el clavegueram, la separativa d’aigües i els col·lectors. Tot i que estan pendents encara de presentar-los la proposta tècnica, Camp considera que “el cost per propietari ha de ser assumible”. D’altra banda, hi ha algunes obres que s’han començat a adjudicar però que no s’han acabat perquè falta, per exemple, signar convenis amb privats, com és el cas dels “eixamples d’accessos a Prats, Ransol i el poble de Meritxell”. La corporació té el compromís de fer voravies per accedir al poble des de la carretera general o des de Canillo en el cas de Prats. “Són zones cada vegada més habitades i es demana com a mínim tenir voravies per combinar més fàcilment l’accés a peu i l’accés rodat en aquests pobles”, manifesta. En el cas de Ransol la primera adjudicació s’ha fet aquest any i se’n farà una altra l’any que ve. Pel que fa a Prats i Meritxell, “hem d’acabar de tancar amb alguns propietaris els convenis perquè s’han d’agafar trossos de propietat privada”, explica.

pressupost
“normal”
2022
enfilarà
nou
15 milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte