Diari digital d'Andorra Bondia
 El 94% dels clients i el 70% dels saldos de BPA han estat traspassats a Vall Banc dos anys després de la intervenció El 94% dels clients i el 70% dels saldos de BPA han estat traspassats a Vall Banc dos anys després de la intervenció
El 94% dels clients i el 70% dels saldos de BPA han estat traspassats a Vall Banc dos anys després de la intervenció El 94% dels clients i el 70% dels saldos de BPA han estat traspassats a Vall Banc dos anys després de la intervenció

Queden bloquejats a BPA uns 1.700 clients amb uns saldos d'uns 1.500 milions d'euros dos anys després de la intervenció


Escrit per: 
Agències

Han passat dos anys des que el FinCEN, l'organisme depenent del departament del Tresor nord-americà, emetés una nota alertant de presumptes actuacions de blanqueig de capitals en el si de Banca Privada d'Andorra, desencadenant un daltabaix financer mai vist a Andorra. En aquest darrer any, una de les fites importants en el procés va ser la posada en marxa al mes de maig d'una nova entitat, Vall Banc, on s'han anat transferint els clients lliures de sospita. 

Fins a la data, segons dades de l'AREB, s'han fet tres traspassos, tot i que el procés d'anàlisi de la documentació que van aportant els clients "continua viu". Així, hores d'ara s'han transferit uns 27.500 clients (un 94% del total) amb uns saldos que ascendeixen a uns 3.700 milions d'euros, el 70% del total, i queden bloquejats a BPA uns 1.700 clients amb uns saldos d'uns 1.500 milions d'euros. D'aquests, segons ha explicat a l'ANA el ministre de Finances, Jordi Cinca, la majoria són clients vinculats al nucli d'accionistes majoritaris o a societats que estan sent investigades per la Batllia, tot i que encara hi ha clients que no han aconseguit lliurar la documentació necessària per ser traspassats. Actualment, BPA disposa encara de 14 empleats que continuen analitzant documentació i atenent els clients afectats, i no hi ha una data fixada per a la seva liquidació, ja que caldrà esperar com es resolen els processos judicials oberts per decidir què s'ha de fer amb bona part dels actius.   

Paral·lelament a aquest procés, l'AREB continua treballant per tal que els clients de Vall Banc puguin tenir accés a les seves posicions de renda variable, bloquejades pel banc custodi, Credit Suïsse. Es negocia amb les autoritats d'aquest país per tal que l'entitat disposi de tota la informació necessària i tots els arguments per esvair tots els dubtes que pugui tenir a l'hora d'alliberar la renda variable. Cinca preveu que aquest procés no s'allargui molt més i es pugui solucionar en breu, tot i que ningú s'atreveix a fixar un termini. 

El Govern considera que la crisi BPA, "que tant de bo mai s'hagués produït", s'ha acabat resolent satisfactòriament, ja que s'han complert els objectius fixats. Així, ha assegurat que "la plaça financera s'ha refet i pot encarar el futur sense el llast que suposava la situació", que "amb molt treball i molt esforç" s'ha aconseguit "que els clients recuperessin els seus diners", i que s'ha assolit l'objectiu de no perdre una entitat bancària i de salvar el màxim nombre de treballadors. 

Amb tot, no es pot obviar que hi ha una gran quantitat de causes judicials obertes pendents per resoldre. Cinca no ha entrat a valorar les causes penals, però pel que fa a les demandes administratives reclamant indemnitzacions pel perjudici que els haurien ocasionat les accions impulsades pel Govern i el supervisor, el ministre es mostra convençut que s'acabaran arxivant o retirant perquè totes les accions s'han fet sota l'empara de la llei, i perquè la intervenció "era l'única acció que podíem fer per protegir els clients i la plaça financera andorrana". 

12 causes judicials obertes

Durant aquest temps, s'han obert 12 causes judicials relacionades amb l'afer BPA. La primera causa ha processat 24 directius i gestors de l'entitat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, principalment per haver mogut diners de la trama de Gao Ping cap a a la Xina a través d'operacions compensatòries en les que hi intervenia l'empresari Rafael Pallardó. Entre els processats hi ha l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, que actualment es troba en arrest domiciliari després de passar 22 mesos en presó preventiva. El sumari ja està tancat i pròximament el Tribunal de Corts convocarà el judici oral. Està previst que duri unes quatre setmanes i que se celebri cap al juny, però tenint en compte que s’està "atrassant", tot apunta que tindrà lloc al setembre, "perquè el que no farem serà fer judicis a l’estiu", ha exposat el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. El que ja està definit és on se celebrarà: serà a la sala d'actes de la CASS, a Prada Casadet. "És una sala que, com que no es fa servir, la podem bloquejar durant temps", al voltant d’un parell de mesos. 

Pel que fa a les 11 causes restants, 4 ja estan sent instruïdes, entre les quals la que investiga si la societat panamenya Landstreet, propietat en un 50% per Miquel, actuava com a 'caixa B' de BPA pagant primes de sotamà. Aquest afer també va provocar que la CASS presentés una querella contra Joan Pau Miquel per un presumpte delicte de defraudació en les cotitzacions laborals. 

En el total de les causes, s'investiguen moviments de diners presumptament delictius per més de 400 milions d'euros, que estarien relacionats, entre d'altres, amb l'empresa espanyola de residus Redder, la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), el càrtel mexicà de Sinaloa, el cas Petrobas de corrupció política al Brasil, o l'empresa estatal Petróleos de Venezuela.

Una plataforma per defensar a un miler de clients

En paral·lel a tot el conglomerat de causes judicials en curs i de les accions interposades pels accionistes de BPA, també els clients s’han organitzat, sobretot amb l’objectiu d’aconseguir danys i perjudicis derivats de la intervenció, del posterior bloqueig dels seus comptes a BPA i fins i tot per la impossibilitat de poder tocar els estalvis als que ja han passat a Vall Banc, pel fet que la renda variable segueixi bloquejada. Poc després de la intervenció es va crear la plataforma d’afectats BPA, liderada per les advocades Anna Solé i Gemma Martínez. Expliquen que representen a 1.000 clients (la majoria de fora del país), els quals han emprès accions judicials. En paral·lel, han assessorat també a un miler més d’afectats. 

Les lletrades lamenten que encara queden 1.700 clients atrapats a BPA i que dels que han passat a Vall Banc, entre el "80 i el 90% encara no estan en plena capacitat de disposició dels seus comptes", pel bloqueig de la renda variable. 

Durant els darerrs mesos s’han emprès accions administratives, penals i civils contra les institucions del país (Govern, AREB, INAF i UIFAND), contra PriceWaterhouseCoopers i també contra Vall Banc. 

Solé i Martínez lamenten que el client és el principal afectat de la intervenció de BPA i que se sent "espoliat, robat i desemparat" per unes institucions que opten pel "silenci" i per la manca de transparència. Confien en la justícia andorrana i esperaran però si aquesta no respon als seus interessos, "anirem a Estrasburg". 

Els Cierco asseguren que la resolució de BPA és "un espoli"

Finalment, el Grup Cierco, coincidint amb els dos anys de l'esclat de l'afer BPA, continua defensant que la intervenció va ser "injustificada i inexplicable", i ha fet públic que els germans Cierco han mantingut una reunió amb la representació del copríncep episcopal en la qual van tractar la situació i van alertar de l'existència de nombrosa documentació que es van intercanviar "abans i després de la nota del FinCEN" les autoritats americanes, espanyoles i andorranes, per intentar demostrar que les autoritats andorranes coneixien les intencions del FinCEN molt abans dels fets. 

Els accionistes majoritaris de BPA destaquen la declaració judicial feta el passat agost per Higini Cierco en la qual va assegurar que eren "víctimes d'una conspiració" en haver rebut pressions per part de la policia espanyola en el marc de l'anomenada Operació Catalunya per lliurar la informació dels comptes que els Pujol tenien a BPA sota l'amenaça d'acabar amb l'entitat. En aquest sentit, lamenten que la investigació duta a terme per la Batllia per aclarir aquests fets "és mínima", i asseguren que continuaran promovent totes les accions legals per defensar la seva honorabilitat.

BPA
Vallbanc
clients
saldos
dos
anys
despre´s
Número de vots: 169
Comentaris: 1

Comentaris

quan ens queixem dels que parlen malament d'Andorra.... Bastans d'aquest 1500 clients deu d'estar que trinen i amb raó, jo escupiria veneno fins al meu ultim dia.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic