Diari digital d'Andorra Bondia
Raiffeisen.ad alerta del risc que Vall Banc sigui una entitat pont privada
Raiffeisen.ad alerta del risc que Vall Banc sigui una entitat pont privada

Raiffeisen.ad alerta del risc que Vall Banc sigui una entitat pont privada


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

La societat cooperativa Raiffeisen.ad va recordar ahir que la venda de les accions de Vall Banc a un privat no està contemplada en la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries. Per això, tot i que s’hagi formalitzat la seva adquisició per part de J.C. Flowers, el banc mantindria la seva condició d’entitat pont, ara però privatitzada, segons la legislació andorrana. El president del consell rector de Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, considera que “una entitat pont de propietat privada seria una aberració ja que es tracta d’una entitat que està exempta de complir els requisits que han de complir la resta de bans perquè hi ha un interès públic”. Davant d’aquest fet va alertar de “l’alt risc que suposa això per als més de 20.000 clients i més d’un centener d’empleats” així com per la resta del sector financer.

Aquests perills rauen en el fet que una entitat pont està exempta del compliment de la majoria de garanties i mecanismes de control que han de respectar tots els bancs a Andorra com poden ser les ràtios de solvència o de liquiditat. A més, la presentació de comptes es fa de forma diferent de la mateixa manera que tampoc té res a veure el nivell d’intervenció de l’INAF. Això explicaria, segons Nomen, que encara avui Vall Banc segueixi amb un corralito parcial sobre els béns en els comptes dels clients sense que l’INAF actuï, com passaria en el cas que un altre banc actués d’aquesta forma. 
Davant d’aquest fet, Raiffeisen.ad ha presentat un escrit a l’AREB en el qual demana que faci públic en base a quina llei s’ha fet la venda del cent per cent de les accions de Vall Banc a una entitat privada, que no és un banc. A més a més es vol saber quina és la base legal segons la qual Vall Banc hauria perdut la seva condició d’entitat pont o si la voluntat de l’AREB ha estat crear una entitat pont privada. Els membres de la societat cooperativa esperen poder obtenir una resposta abans de quinze dies, termini en el qual poden recórrer la decisió. En el cas que no es doni publicitat a aquesta informació, Raiffeisen impugnarà la venda per la via penal.

Nomen va assenyalar que si no es porta a la Batllia els clients quedaran desprotegits al mateix temps que va subratllar la responsabilitat de la cooperativa, ja que “som els únics que ho podem fer” tenint en compte que només aquesta societat va impugnar el plec de condicions del concurs per la venda de les accions de Vall Banc.

Així des de Raiffeisen.ad s’espera que els grups parlamentaris se sumin a aquesta iniciativa responent a la seva tasca de control al Govern i davant d’un cas en què hi hauria una entitat privada beneficiant-se d’una situació per al seu propi interès. De fet, Nomen va recordar que el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ja va alertar de la impossibilitat de vendre les accions de Vall Banc en diferents ocasions.

Des de Raiffeisen.ad s’insisteix que la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries no preveu que l’entitat pont perdi aquesta consideració quan deixa de tenir la majoria de capital públic. Això sí que està recollit a les disposicions de la Unió Europea. Amb tot, des de la cooperativa es remarca que aquestes no es poden aplicar de forma directa. Per tant la venda només es pot haver fet en base al Codi de l’Administració. En el cas que això hagués estat així, l’AREB hauria incomplert la llei de resolució d’entitats bancàries, ja que aquesta indica que per fer-ho cal seguir un procés administratiu especial.

 

Nomen no veu normal que Govern es querelli

El president del consell rector de la societat cooperativa Raiffeisen.ad considera que no és una actuació normal que un govern presenti una querella com la que va formular l’executiu d’Antoni Martí contra un grup d’exdirectius de BPA. Per Nomen, aquests són “comportaments propis de cortines de fum” per tapar actuacions com la denunciada ahir, en què l’AREB ha venut Vall Banc sense que aquest hagi perdut la consideració de banc pont. D’altra banda també es va referir a les actes de la comissió de blanqueig de BPA en les quals el Govern ha basat la querella. Per Nomen, quan un banc té sospites de blanqueig d’una altra entitat amb qui treballa “s’aparta, no avisa”.

 

Andorra
BPA
Vall Banc
Raiffeisen
banc
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic