Diari digital d'Andorra Bondia
Raiffeisen.ad presenta la demanda per impugnar la venda de Vall Banc
Raiffeisen.ad presenta la demanda per impugnar la venda de Vall Banc

Raiffeisen.ad presenta la demanda per impugnar la venda de Vall Banc


Escrit per: 
M.S. / Foto: Agències

Després que la setmana passada la societat cooperativa Raiffeisen.ad advertís que la venda de les accions de Vall Banc a un privat no està prevista en la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, ahir va fer un pas més i va presentar a la Batllia una demanda per impugnar la venda de Vall Banc a J.C.Flowers per part de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB).
Així ho va explicar ahir el president del consell rector de Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, que va precisar que el fonament principal de la demanda presentada “és que entenem que s’ha incomplert la llei atès que Vall Banc segueix sent una entitat pont ja que no s’han complert cap dels requisits perquè deixi de ser-ho i per tant el que ha fet l’AREB és una privatització de l’entitat pont a J.C.Flowers”.
En aquest sentit, des de Raiffeisen.ad ja s’havia advertit que la Llei no preveu que l’entitat pont perdi aquesta consideració quan deixa de tenir la majoria de capital públic, fet que sí que està recollit a les disposicions de la Unió Europea, tot i que des de la cooperativa es remarca que aquestes no es poden aplicar de forma directa. 
D’aquesta manera, la venda només es podria haver fet en base al Codi de l’Administració. En el cas que això hagués estat així, l’AREB hauria incomplert la llei de resolució d’entitats bancàries, ja que aquesta indica que per fer-ho cal seguir un procés administratiu especial. 

Situació de J.C. Flowers
D’altra banda, Nomen, que va recordar que “tots els clients de Vall Banc que creguin que poden estar en una situació de risc es poden sumar a aquesta demanda per protegir els seus drets”, va posar en dubte la situació financera en què es troba J.C. Flowers.
En aquest sentit, el dirigent de Raiffeisen.ad va fer referència a unes informacions publicades per Fortune Magazine, on s’assegura que el fons d’inversió estatunidenc que ha adquirit Vall Banc “és una de les primeres víctimes destacades del Brexit”.
“J.C. Flowers passa a tenir una situació financera complicada per les caigudes de les cotitzacions i el valor de les institucions financeres angleses en les quals tenia inversions molt importants”, va assegurar Nomen, que va advertir del risc que això pot comportar pels clients de Vall Banc.
“Si tenim en compte les dues coses, és a dir, que l’AREB ha venut Vall Banc a J.C. Flowers però que la primera no ha perdut la condició d’entitat pont, i que el comprador és una entitat amb una situació financera complicada, els 20.000 clients de Vall Banc estan en una situació de risc molt elevat”, va assegurar Nomen, que va insistir que davant d’això “ens veiem obligats a presentar la demanda per protegir els drets dels clients i, sobretot, els drets dels cooperativistes de la cooperativa Raiffeisen.ad”
Des de la societat cooperativa també s’havia advertit que una entitat pont estaria exempta del compliment de la majoria de garanties i mecanismes de control que han de respectar tots els bancs al país, com podrien ser les ràtios de solvència o de liquiditat. A més, la presentació de comptes també es faria de forma diferent de la mateixa manera que tampoc tindria  res a veure el nivell d’intervenció de l’Institut Nacional Andorrà de Finances, fet que segons va apuntar el president del consell rector de Raiffeisen.ad explicaria que encara avui Vall Banc segueixi amb un corralito parcial sobre els béns en els comptes dels clients sense que hi hagi cap intervenció de l’INAF. 

Actuació d’acord a la llei
D’altra banda, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va reiterar el seu convenciment que l’AREB “ha actuat basant-se en el que estableix la llei” i que qui ha adquirit Vall Banc “també coneixia la legislació.” Per això, va assegurar davant la demanda de Raiffeisen.ad que “ni em preocupa ni em deixa de preocupar”.

La declaració dels Cierco s’ajorna fins al mes que ve

La declaració davant la batlle en la causa penal oberta per l’afer de Banca Privada d’Andorra (BPA) que els màxims accionistes de l’entitat, els germans Higini i Ramon Cierco, havíen de fer ahir i avui ha quedat ajornada, com a mínim fins a mitjan agost.Així ho van confirmar ahir fonts properes al cas, que van precisar que s’ha demanat l’ajornament de la declaració després que els antics propietaris de l’entitat bancària haguessin designat un altre lletrat per portar la seva defensa en aquesta  causa penal.
D’aquesta manera no serà Jaume Bartumeu qui protagonitzarà la defensa dels accionistes majoritaris de BPA, tot i que segueix en l’equip jurídic, si no l’excomissària de policia i actual consellera de LdA+I al Comú d’Encamp, Maribel Lafoz, que van precisar que s’ha demanat més temps perquè la nova advocada pugui preparar la defensa. Precisament, sobre la designació de Lafoz, el titular de Justícia i Interior, Xavier Espot, va recordar que ja no forma part del cos de policia i es va mostrar convençut que no “violarà el secret professional”.
En canvi, qui sí que va comparèixer ahir a la Batllia va ser l’exdirector financer de Banca Privada d’Andorra, Santiago Rosselló, que també havia estat citat per la batlle que porta el cas.

Raiffeisen.ad
Eusebi Nomen
AREB
J.C.Flowers
demanda
Vall Banc
Cierco
BPA
accionistes majoritaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte