Diari digital d'Andorra Bondia
Raiffeisen.ad veu una destrucció de valor de 500 milions amb Vall Banc
Raiffeisen.ad veu una destrucció de valor de 500 milions amb Vall Banc

Raiffeisen.ad veu una destrucció de valor de 500 milions amb Vall Banc


Escrit per: 
Julià Rodríguez/Foto: Jonathan Gil

Els impulsors de la cooperativa raiffeisen.ad consideren que la resolució adoptada per l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i la venda de Vall Banc al fons J.C. Flowers provoca una destrucció de valor que calculen en uns 507 milions d’euros, raó per la qual no entenen que no es tingui en compte la seva proposta,  “més de 300 milions d’euros millor”. El portaveu de la societat cooperativa, Eusebi Nomen, va recordar ahir en roda de premsa que la pròpia llei que regula l’AREB obliga aquest organisme a actuar seguint uns objectius concrets i, a la vegada, minimitzar el cost de la resolució i evitar la destrucció de valor.
Segons va explicar Nomen, amb la solució per la qual s’ha optat es destruirien 30 milions de recursos públics, que surten del fons FAREB i són utilitzats per capitalitzar Vall Banc, així com una quantitat similar procedent del sistema financer per dotar de nou de capital aquest fons. Per tant, no s’estaria fent la utilització més eficient dels recursos públics ni s’estaria assegurant el bon funcionament del sistema financer, dos dels objectius fixats a la llei. D’altra banda, es perdrien també uns 64 milions  en accions preferents dels clients i es farien servir 70 milions d’euros dels clients que  té BPA en comptes bloquejats per ser encara sospitosos, “la qual cosa és una aberració”, segons Nomen. A aquestes xifres s’afegirien també els 7,5 milions d’euros del preu de compra (quantitat ampliable si s’assoleixen uns objectius) i els 313 milions perduts també per l’entitat bancària des de la seva intervenció, el que faria un total de més de 500 milions. Així mateix hi hauria també uns altres mil milions d’euros corresponents a fons de clients sense regularitzar fiscalment que estarien en perill si s’acaba produint finalment una liquidació de Vall Banc. La pèrdua total seria, així doncs, de 1.500 milions d’euros, “una cosa que l’economia andorrana no es pot permetre de cap de les maneres”, segons va voler posar de manifest el portaveu de raiffeisen.ad. Per la seva banda, la proposta de la cooperativa per a BPA tan sols representaria una destrucció de valor limitada als 180 milions aproximadament de les accions de Banco Madrid. “En cap país del món passa que es faci una adjudicació a l’oferta que suposa una major pèrdua de valor”, va insistir Nomen. 
Per aquesta raó raiffeisen.ad opina que “no té cap justificació” que s’hagi rebutjat la sortida que la cooperativa proposa per a BPA “i que ni tan sols se’ns hagi contestat des de l’AREB”. En aquest sentit, la junta de la cooperativa tenia previst reunir-se ahir a la nit per estudiar les possibles accions que poden emprendre a partir d’ara contra la resolució de l’AREB. Per a Nomen, “l’enginyeria financera” que s’ha dissenyat per a la venda i capitalització de Vall Banc “és tan de criatura que no l’havia vist mai a la vida; és de tercera regional”. 
El president de raiffeisen.ad va aprofitar també de nou per criticar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en aquest cas “per la seva manca de respecte per la presumpció d’innocència” en referir-se a BPA en la darrera roda de premsa posterior al consell de ministres. A  més, Nomen va indicar també que té constància que el preu que oferia l’altre fons que va quedar finalista en el procés que s’ha seguit per vendre Vall Banc és “més alt” que el de J.C. Flowers.

Vall Banc
JC Flowers
AREB
Raiffeisen
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic