Diari digital d'Andorra Bondia
Caps de bestiar en una fira recent
Caps de bestiar en una fira recent

Ramaders d’Andorra participarà en un projecte per fer valer la carn de boví produïda al Pirineu a partir de races autòctones


Escrit per: 
Agències

Ramaders d’Andorra ha començat a treballar conjuntament amb quatre centres d’investigació i dues empreses d’Espanya i de França en el projecte DietaPYR2. Es tracta d’un projecte europeu que pretén innovar i aplicar noves tecnologies a la cadena productiva del bestiar boví autòcton del Pirineu, amb l’objectiu de poder diferenciar una carn de qualitat associada a un sistema productiu tradicional de la zona.

A la reunió de llançament del projecte, celebrada dijous passat a Andorra, hi van assistir els representants de les set entitats sòcies del projecte: Universitat de Zaragoza i CITA per part de l’Aragó, IRTA per part de Catalunya, Escola Nacional Veterinària de Tolosa, Groupe Gascon i Pepirag S.A.S per part de la regió de l’Occitània i Ramaders d’Andorra S.A.

El projecte compta amb un pressupost global de 2.297.412 euros i es perllongarà durant tres anys. Ramaders d’Andorra aporta 120.515 euros de fons propis al projecte, sense rebre finançament del fons europeu. Durant aquest període, els socis del programa tenen com a objectiu desenvolupar estratègies territorials transfrontereres relacionades amb la cria i comercialització de carn de boví.

Així, s’han previst actuacions per transferir innovacions i tecnologies a les explotacions ramaderes per millorar la gestió i productivitat dels sistemes pastorals. També es duran a terme accions per donar més valor a la carn de boví produïda al Pirineu potenciant les seves possibles qualitats nutritives i cardiosaludables, nous especejaments i processos de maduració, així com la possibilitat de la seva comercialització amb aquests elements diferenciadors. I finalment, en el marc del projecte també es crearà una xarxa d’educació ambiental sobre les particularitats de l’activitat de cria tradicional del boví de carn lligada a la biodiversitat i a la muntanya.

Mitjançant aquestes actuacions, el projecte pretén recolzar un sistema de producció de carn, tradicionalment present al Pirineu i basat en l’aprofitament de pastures amb races autòctones de la regió Poctefa, proporcionant noves eines que permetin millorar la producció i la comercialització de la carn alhora que se’n millora la competitivitat.

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (Poctefa 2014-2020). L’objectiu del Poctefa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres utilitzant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Ramaders d'Andorra
noves tecnologies
bestiar bovir
Pirineu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic