Diari digital d'Andorra Bondia
El gerent de Ramaders d'Andorra, Gerard Martínez.
El gerent de Ramaders d'Andorra, Gerard Martínez.

Ramaders d’Andorra vol apropar la seva feina a les escoles


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

Ramaders d’Andorra té la ferma intenció de reivindicar la feina que es duu a terme des de la ramaderia i la seva aportació a la societat. Per aquest motiu, una de les vies de difusió que s’estan explorant és fer tallers o activitats a les escoles que donin a conèixer aquesta tasca.

Tal com explica el gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, ja s’ha contactat una empresa que es dedica a l’educació ambiental i també directors de centres escolars per presentar-los el projecte de Ramaders d’Andorra i veure “quina opció hi hauria de fer algun taller o visita a les explotacions” per explicar què es fa des de la societat, què és “el consum quilòmetre zero i quins avantatges té”. La societat celebra aquest any els 20 anys des de la seva creació i un dels “grans reptes” que es plantegen és “valoritzar” la feina que hi ha darrere de la producció ramadera.

En aquest sentit, Martínez reivindica no només els beneficis de l’alimentació amb la carn que es produeix a Andorra sinó també els beneficis sobre el medi ambient. També explica que els ramaders contribueixen a mantenir netes les muntanyes, mantenen una tradició i una raça que d’una altra manera s’hauria perdut, fan el dall dels prats de fons de vall i produeixen un producte quilòmetre zero amb molt poca petjada de CO2 ja que els animals pugen caminant a les muntanyes i hi ha molt poca distància des de les diferents explotacions ramaderes a l’escorxador. A més, la carn que es produeix és un producte totalment controlat i certificat, assegurant que compleix tot un seguit de requisits, ja que els animals són alimentats amb pastures d'alta muntanya a la primavera i l'estiu i l'engreix es clou amb alimentació a base de cereals que subministra la mateixa societat.

De manera paral·lela a la divulgació de la tasca entre la població i una altra acció per vendre el producte en barquetes, que ja es va anunciar i que es posarà en marxa entre desembre i gener, Ramaders d’Andorra també pren part en diferents estudis que volen analitzar aspectes relacionats amb la carn de races pirinenques. Així, estan inclosos en el projecte DietaPYR2 del Poctefa que engloba diferents zones pirinenques i que vol “veure com totes les races pirinenques criades al Pirineu i de forma extensiva poden tenir avantatges sobre la salut”, tal com explica Martínez. Arran d’aquest estudi s’espera poder rebre molta informació ja que s’estan fent anàlisis clíniques sobre humans per avaluar com milloren certs nivells analítics quan es menja carn produïda amb un sistema tradicional com la d’Andorra, front altres tipus de consums. Els resultats es tindran l’any que ve i han de demostrar si “menjar carn de vedella criada de forma extensiva té una aportació positiva per a la salut”.

De manera paral·lela, juntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya s’ha analitzat el grau de maduració òptima de la carn de vedella. De moment s’han avaluat 40 mostres d’entrecot i s’ha vist que el punt òptim està entre els 15 i els 20 dies. Ara es farà una segona fase per acotar encara més aquest rang de dies i s’analitzaran diferents parts de l’animal. “Tot això ha de servir per poder oferir un producte encara més de qualitat”, remarca Martínez. Això també els permetrà incidir en la línia de subministrar més a la restauració, que és un altre dels reptes en els quals treballa la societat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte