Diari digital d'Andorra Bondia

Sáez augura que la signatura de l'acord monetari comportarà un descens de l’activitat creditícia dels bancs


Escrit per: 
Agències


El professor d’economia política i hisenda pública de la Universitat de Barcelona, Xavier Sáez, creu que l’adopció del cabal legislatiu comunitari en matèria financera que comportarà la signatura de l’acord monetari amb la Unió Europea, en els termes i condicions que es coneixen, tindrà un impacte important en l’economia del país.

De fet, Sáez augura un descens de l’activitat creditícia dels bancs, és a dir, del volum de préstecs que es concedeixen en l’àmbit empresarial i domèstic, ja que el negoci de la banca serà més baix i, previsiblement, disminuirà de manera significativa el percentatge que representa en aquests moments en el producte interior brut andorrà (PIB).
Segons les estimacions del departament d’Estadística, el sector financer representa al voltant del 15%-16% del PIB del país. Sáez creu que aquesta participació pot arribar a baixar per sota del 10%, tot i que ha advertit la dificultat de poder-ne fer una quantificació exacta. A més, la signatura de l’acord també suposarà per a la banca “un increment de costos pel fet d’haver d’ajustar la seva activitat i modificar els procediments per adaptar-se a la normativa”.
Sáez subratlla el paper de la banca andorrana en el finançament de l’activitat interior del país. Així, “les inversions creditícies dins l’actiu de la banca representen el 55%” en xifres del 2009; és a dir, que “més de la meitat dels actius de la banca estan dedicats a préstecs i crèdits, que fan possible que moltes empreses puguin crear-se o funcionar”, a part que també “ajuden els particulars a comprar habitatges o cotxes, per exemple”. En aquest sentit, Sáez és de l’opinió que, amb tota probabilitat, l’adopció del cabal comunitari amb l’acord monetari farà que “hi hagi contracció del crèdit o encariment, o les dues coses”.

Visió equivocada
Igualment, Sáez creu que des de la UE es té una visió errònia del que és realment Andorra: “He escoltat que diuen que Andorra és el Liechtenstein del sud d’Europa, una afirmació que es contradiu quan veus les xifres i constates que els sectors principals que generen riquesa són el comerç, l’hostaleria i la construcció... són els de més baix valor afegit en les economies avançades”, assegura.
El professor universitari ha recordat que el volum dels actius i dels dipòsits de la banca andorrana en el conjunt de la Unió Europea és, comparativament, insignificant, i ha posat l’exemple comparatiu amb les caixes i els bancs espanyols. Pel que fa als dipòsits, amb xifres del 2009, el conjunt de la banca andorrana se situaria en el trentè lloc del rànquing amb 10.950 milions d’euros, per sota de Caja Asturias, que té un volum de dipòsits d’11.279 milions, molt lluny del primer de la llista, que és BBVA, amb 180.407 milions d’euros.
I pel que fa als actius, se situaria en el lloc 37è amb 13.387 milions, és a dir, per sota de Sa Nostra, que té uns actius per valor de 13.523 milions. El primer en el rànquing de bancs espanyols per actius és Banco Santander, amb 416.069 milions.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte